Kul med Kungsholm men inte det sista kvarvarande

En grupp människor vill få Svenska Amerika Linjens sista, som i sist byggda, passagerarfartyg till Göteborg. Kungsholm som det handlar om vill de lägga vid Götaverkens kaj som vetter mot Frihamnen. Dvs alldeles utanför Radio- och TV-huset.

Tanken är att fartyget delvis ska återställas till originalskick men att en del manskapshytter ska byggas om till studentrum och hyras ut som sådana. Andra delar planeras att kunna hyras ut som kontor till olika företag. Dessutom ska båten användas som hotell och konferensanläggning. På så sätt har intressenterna tänkt att får ekonomi i projektet. Kanske kan projektet också hjälpa personalen som vill ta över Götaverken att få ekonomi sin verksamhet.

Kungsholm

Kungsholm som hon såg ut när hon hette Mona Lisa

Det hela är förstås ett kul och intressant projekt, men kommunen är negativa. Fartyget är för stort hävdar de, den blockerar för mycket osv. Vilket ju är lite märkligt. En Stena-färja är lika stor eller större och såna ligger ju lite överallt i staden. Kommunen har också tidigare sagt nej till att ha Kungsholm vid kaj i staden.

Sen står det i GP-artikeln att Kungsholm är det enda kvarvarande av Svenska Amerika Linjens skepp. Vilket inte är sant. Stockholm, idag Azores, finns också kvar och ligger i Lissabon och är registrerat som kryssningsfartyg. Möjligen är Stockholm lagd i malpåse då fartyget inte verkar ha rört sig sen 2013.  Kungsholm som idag heter Veronica används som bostadsfartyg och ligger i Oman. I ETC står det också att Götaverken är Göteborgs sista skeppsvarv. Inte heller det sant. För Gotenius varv finns också kvar.

Stockholm

Azores

Dessutom finns ju ett av Amerika-Linjens fartyg redan i Göteborg. Det är dock ingen av Atlantfartygen utan det är ett fartyg som användes för matartrafik. Marieholm. Så tre stycken fartyg som tillhört Svenska Amerika Linjen finns kvar. Inte bara ett. Två av dem var fartyg som gick i trafik över Atlanten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements