Gare d’Austerlitz – en bok om Patrick Modiano

austerlitzI år fick Patrick Modiano Nobelpriset i litteratur, vilket väl inte kan ha undgått någon. Bokförlaget Daidalos kom alldeles nyss ut med en fin essäbok om Modiano, skriven av Per Arne Tjäder.

Patrick Modiano föddes i Paris 1945 och de flesta av hans romaner utspelas där. Hans Paris är en minnenas stad där det förflutna och nuet ständigt tränger in i varandra och människor aldrig vet när sprickorna från kriget och ockupationen eller från 60-talets Algerietkon­flikt kommer att öppna sig under dem. Det är en miljö där man när som helst kan möta gengångare från svunna liv och sammanhang och finna att tiden faktiskt är genomskinlig, men också att det ena mysteriet bara leder vidare till nästa. Författarens egna erfarenheter finns där som en underton. Ofta känns ett hot i luften. Något allvarligt har hänt, någon har försvunnit eller dyker senare upp med en annan identitet.

Modiano leker gärna med polisromanens form och grepp, men gåtorna får inte alltid några tydliga svar, eller de svar läsaren kanske förväntar sig. Det handlar istället om att med exakta språkliga medel och i en enkel och tyd­lig prosa utveckla en särskild sorts uppmärksamhet, en resonans: berättelsen som vaken – men inte nödvändigtvis behaglig – dröm. Författarskapet hör sedan decennier till den franska litteraturens mest uppmärksammade.

Per Arne Tjäders bok är den förste som presenterat Modiano och hans mentala geografi för svenska läsare. Hans bok, Gare d’Austerlitz, är skriven i föremålets anda, med nerv, lätthet och precision och med ett välutvecklat sinne för skuggornas lika överrumplande som ofrånkomliga djup.

Svensson/Daidalos

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!