Mycket få svenskar strider med Islamiska staten

I vanlig media framstår det ibland som om Sverige skulle vara ett land varifrån verkligen många personer reser till Syrien för att slåss med Islamiska staten (Daesh) i Syrien. Det är inte sant. I en liten notis i vetenskapstidningen Forskning och Framsteg och en artikel i The Economist visas att Sverige är ett land från vilket mycket få människor åker till Syrien i förhållande till storleken på befolkningen:

IS-krigare

Siffrorna är från maj och idag är det sannolikt något högre. Hur många som strider för kurdiska organisationer och regeringar är det ingen som vet. Inte heller hur många som strider för sekulära eller moderata muslimska organisationer i Syrien är känt. Från Sverige är det sannolikt fler som strider på den kurdiska sidan än för IS, men ingen vet egentligen.

Hetsen och uppmärksamheten kring de mycket få svenskar som rest till Syrien för att slåss med IS är totalt överdriven. Det är ärligt sagt inget stort problem i det svenska samhället, om än ett problem i vissa mindre grupper inom det svenska samhället.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kan man inte då säga att också antinazismen som råder i Sverige är lite väl överdriven? Många av dina meningsfränder i nazismfrågan är ju väldigt känslosamma över att det finns så ”många” våldsamma nazister här. De är ungefär lika många som våldsamma islamister och våldsamma kommunister. Till skillnad mot islamister så har de inget kalifat att åka till, tyvärr, där de härdas och kan komma tillbaka hit om de inte har lyckan att dö där. Så nog är det ett reelt problem, även om de är så få. Vi har sett hur effektiva ”få” kan vara. Vi får se vem av oss som har rätt huruvida de är ett problem eller inte när muslimernas jippo blivit krossat. 🙂

  • Jo det är också korrekt. Det finns väldigt få högerextrema våldsverkare och högerextrem terrorism är i praktiken inte förekommande. Jag skrev om det för några år sen.

   http://blog.zaramis.se/2011/07/25/1-procent-av-terrorismen-i-europa-ar-hogerextrem/
   http://blog.zaramis.se/2011/07/23/terrorismen-i-europa-inte-hogerextremistisk/

   Jag skiljer på samhällsproblem och folk sm kan orsaka problem.. Islamistiska terrorister, eller terrorister av nåt slag är inget samhällsproblem i Sverige. Det är inte hedersvåld eller nazistvåld heller. Däremot kan det räcka med en individ för att vållla stor skada och den som drabbas av exempelvis nazistiskt våld eller trakasserier drabbas naturligtvis hårt. Så på det enskilda planet kan sådant här vara ett stort problem, för drabbade individer och för de som ägnar sig åt det. Men inte för samhället.

  • Jo det är också korrekt. Det finns väldigt få högerextrema våldsverkare och högerextrem terrorism är i praktiken inte förekommande. Jag skrev om det för några år sen.

   http://blog.zaramis.se/2011/07/25/1-procent-av-terrorismen-i-europa-ar-hogerextrem/
   http://blog.zaramis.se/2011/07/23/terrorismen-i-europa-inte-hogerextremistisk/

   Jag skiljer på samhällsproblem och folk sm kan orsaka problem.. Islamistiska terrorister, eller terrorister av nåt slag är inget samhällsproblem i Sverige. Det är inte hedersvåld eller nazistvåld heller. Däremot kan det räcka med en individ för att vållla stor skada och den som drabbas av exempelvis nazistiskt våld eller trakasserier drabbas naturligtvis hårt. Så på det enskilda planet kan sådant här vara ett stort problem, för drabbade individer och för de som ägnar sig åt det. Men inte för samhället.