Skrattfest mot fördomar

BröllopskaosFransk komedi: ”Bröllopskaos”

Skrattfest mot fördomar

Så här mycket har jag inte skrattat (varken på bio eller utanför) sedan jag såg ”Borat” för åtta år sedan. Nu var ju den filmen mest trams, medan denna handlar om seriösa saker. Nämligen de fördomar som finns mellan alla folkgrupper om varandra.

Tråkigt? Tvärtom fruktansvärt roligt och mänskligt. Publiken är i stort sett konstant skrattande, inklusive jag och min fru. Fantastiskt att man kan behandla ett så här allvarligt ämne så roande och öppet. Vilket surmagade politiskt fyrkantiga inte begripit, utan kallat filmen rasistisk, fast hela dess syfte är det totalt motsatta!

Handling: Ett vitt fransk överklasspar vill ha vanliga katolska fransmän till sina fyra döttrar. Döm om speciellt mannens frustration när dessa blir ihop med i tur och ordning en jude, en arab, en kines och slutligen en svart. Och även bland dessa svärsöner och deras släktingar frodas fördomarna om de andra grupperna.

Bäddat för kulturkrockar, missförstånd, konflikter och så småningom acceptans. Och folk känner uppenbarligen igen sig när fördomarna luftas i det öppna. Detta är den största franska filmsuccén sedan ”En oväntad vänskap” för tre år sedan – 12 miljoner biobesökare i Frankrike, Storpublik i Tyskland, Schweiz, Belgien, Portugal, Kanada, Grekland, Turkiet, Ryssland, Marocko och Libanon.

Så här ska folklig antirasism bedrivas. Dra fram fördomarna i ljuset och skratta åt dem. Lyckliga ni som ännu inte sett filmen!

Hans Norebrink

PS Extrapoäng för den parodiska skildringen av psykologer. Och för den roliga prästen.

Mer: SVD, Kritiker, KA, AB, KonstPretton, MZ, Onyanserat, Sydsvenskan, Toppraffel, TT, Videosöndag, DN, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements