Per Gudmundson läser en rapport från polisen och begriper ingenting

Häromdagen skrev jag om en rapport som polisen gjort. En rapport om lokalt baserade kriminella nätverk. Polisen hade identifierat 55 stadsdelar och mindre städer där lokala kriminella nätverk av betydelse finns. Huvuddelen av områdena fanns i de tre storstäderna, men även i städer som Laholm, Falkenberg, Trollhättan och Kalmar. Totalt berördes 22 svenska städer av den här typen av kriminella nätverk.

Per Gudmundson på SVD har lästa samma rapport, hävdar han i alla fall. Men jag tvivlar på det. Ingenting av det han hävdar står i rapporten. Han kan helt enkelt inte ha läst rapporten, för så jävla dum som han framstår om han läst den kan han väl ändå inte vara? Eller?

Han påstår bland annat att Sverige har 55 no-go-områden där polisen inte kan upprättahålla lagen. Det finns inga sådana områden och inget sådant står i rapporten. Eller tror verkligen Gudmundson att hela Laholm och områden i Växjö står utanför polisens kontroll? För det är då vad han hävdar. Påståendet är löjligt. Det har inget som helst stöd i rapporten som istället säger att även i de områden som har de stabilaste och mest strukturerade kriminella nätverken så kan fotpatrullerande poliser röra sig utan några som helst problem och utan att det är farligt.

Per Gudmundson nämner några av de mest kända problemområdena, men han missar helt de områden som faktiskt pekas ut som de mest problematiska. Det områden som har mer strukturerade gäng som flera stadsdelar i Göteborg, södra Stockholm och Södertälje.

Det finns i allmänhet inga problem för polisen att verka i dessa områden, men i många områden gör inte polisen det som de ska göra. Detta gör att befolkningen i vissa stadsdelar upplever att kriminella styr och ställer på gatorna och inte polisen. Att folk uppfattar det så är ett problem och det beror på att polisen inte arbetar så som den borde.

Trots problemen som pekas ut i rapporten har det blivit mycket bättre i de flesta områden i Göteborg det senaste halvåret. I Bergsjön för att  polisen gripit de flesta inblandade i det lokal nätverket och i de stridigheter som ägt rum, i Backa och Biskopsgården för att äldre och mer strukturerade gäng undanröjt de kriminelle individer som i mångt och mycket drev och underblåste den våldsamma konflikten. Men även i andra stadsdelar har det blivit lugnare, men där är det lite mer oklart varför det blivit så.

Samtidigt är det också så att den här typen av gäng inte är nåt nytt. Jag själv ingick i ett sådant gäng på 1970-talet. Ett gäng som påminner mycket om det nätverk som rullats upp i Bergsjön. Både i struktur och vilken brottslighet som vi ägande oss åt och de ägnar sig åt idag. Problemen finns. Har nästan alltid funnits. De är ibland mycket allvarliga, men Per Gudmundson begriper uppenbarligen ingenting, för hans bild har inget med polisens rapport eller verkligheten att göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements