Förbud mot att strida i utlandet är idiotiskt

Ett förbud mot att strida med terroristklassade grupper i andra länder är en lagstiftning som kan slå mycket snett. Terrorlagstiftning ärt konjunkturella och vilka som anses vara terrorister i ett visst ögonblick styrs av politik och uppfattningar. Med extremhögerregeringar i ett land kan alla vänstergrupper betraktas som terrorister eller omvänt. Den typen av lagstiftning är farlig och orimlig.

I fallet Syrien och Irak risker den dessutom att slå helt fel och motverka det syfte som förslagställarna vill uppnå. Mycket få personer från Sverige slåss med Islamiska staten (Daesh). Många fler slåss sannolikt på den andra sidan, med kurdiska förband eller med mer sekulära grupperingar i Syrien. Dessa personer strider mot Islamiska staten och mot diktatorn Assad. En del av de kurdiska förbanden är turkisk-kurdiska PKK som är terroristklassat och följaktligen kommer lagstiftningen att drabba dessa personer lika hårt som den drabbar de som strider med Islamiska staten. Eftersom de som strider med kurdiska grupperingar är fler riskerar en svensk lagstiftning mot att strida med terroristklassade förband att gynna Islamiska staten istället för att slå mot dem.

En lagstiftning förbjuder inte heller personer att strida med nazistiska och högerextrema fascistgrupper i Ukraina men innebär att svenskar som är palestinier kan bli dömda om de tar till vapen i självförsvar vid besök i Gaza.

Lagen är som jag ser det farlig för demokratin, terrorlagstiftning är godtycklig och en ny lag om förbud mot att strida med terroristorganisationer kommer i mångt och mycket slå helt fel.

Intressant?
Mer: Röda Malmö, KildenÅsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements