Fokus makthavarlista underskattar ekonomisk makt

Tidningen Fokus har återigen publicerat sin makthavarlista. De hundra mäktigaste i Sverige. Som vanligt tycker jag nog att de underskattar den makt som de rika har, den makt kapitalisterna har, den makt pengar och ägande ger. Toppen av listan domineras därför total av politiker och statliga tjänstemän. Det är en skev bild av makten i Sverige, för ytterst är det vad de rika och deras företag vill som ofta blir rättesnöret för politiken.

Två Wallenbergare finns dock med på toppen av listan, de 25 mäktigaste. Det är kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg. Marcus Wallenberg på plats 11 och Jacob Wallenberg på plats 24. Som jag ser det borde de återfunnits högre upp på listan. I övrigt finns tidigare volvochefen Leif Johansson med på 13:e plats, Anders Sundström (Swedbank, KF och Folksam) på plats 13, handelsbankmännen Sverker Martin-Löf på plats 17 och Anders Nyrén på plats 25 på Topp-25.

Därefter återfinns bl.a. Fredrik Lundberg på plats 35, Göran Persson (plats 41, Sveaskog), Carl Bennet på plats 52 och Antonia Ax:son Johnson på plats 53.

Totalt finns det 19 personer från näringslivet på hela listan. Av företrädarna för kapitalet är bara 4 stycken kvinnor. Totalt finns det 34 kvinnor på listan som omfattar 100 personer. Cristina Stenbeck och Annika Falkengren finns inte med på listan alls. Falkengren finns däremot på Fortunes lista över de mäktigaste kvinnorna i näringslivet. På plats 23 i världen. Andra höjdare i näringslivet som inte finns med är Swedbanks Michael Wolf, Pär Boman på Handelsbanken och Melker Schörling.

Underskattningen av den ekonomiska makten är ingen tillfällighet. Ingen slump utan helt medvetet. Borgerliga medier som Fokus vill inte klarlägga de verkliga maktförhållandena i samhället. Ett samhälle där kapitalisterna har den verkliga makten på demokratins bekostnad. För klarläggs de verkliga förhållanden kommer människor att vilja ha en förändring. Det vill inte borgerliga media ha.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements