Sex års fängelse för ekobrott

I torsdags meddelades dom i Uddevalla tingsrätt för fem personer i en omfattande ekobrottshärva kring byggvaror och entreprenadmaskiner i Uddevalla-trakten. Domen innehöll över 30 fall av grova bedrägerier och den 48-årige huvudmannen döms till sex år fängelse. Mannen döms också för grov oredlighet mot borgenär och grovt bokföringsbrott.

De övriga fyra är mellan 20 och 25 år. Två av dem dömdes till ett år och åtta månaders fängelse. De övriga två fick lindrigare straff.

– Fem personer döms i målet, men det är fyra personer som är centrala i själva brottsupplägget. Den femte personen dömdes för försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott och fick villkorlig dom och samhällstjänst, säger Per Håkan Larsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Totalt var det fem män i åldrarna 20-48 år, som genom kreditköp lurade till sig huvudsakligen byggvaror och maskiner av olika slag till ett värde över fem miljoner kronor. De avslöjades och greps efter omfattande spanings- och utredningsinsatser.

– Domen är viktig då den här sortens brottshärvor drabbar både konsumenter och företagare. Bland annat genom stora kreditförluster och snedvriden konkurrens. Därför är det viktigt att avbryta och lagföra den här sortens brottslighet, säger Per Håkan Larsson.

En del av godset har man kunnat spåra till de drabbade företagarna och där har tingsrätten beslutat att godset ska återlämnas.

– I princip allt gods kommer antingen återlämnas till brottsoffer eller förverkas, vilket innebär att det kommer att tillfalla och säljas av staten, säger Per Håkan Larsson.

Tillslaget, som ägde rum i februari i år, skedde inom ramen för den så kallade GOB-satsningen, vilken är regeringens nationella satsning mot den grova organiserade brottsligheten.

Svensson/EBM

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements