Black Army tar över AIK Ishockey

Inte riktigt, men de tre män som av Expressen pekats ut för att ha tagit över makten i AIK Ishockey AB har alla varit ordförande i Black Army en gång i tiden. Det handlar om Jonas Galotta, Johan Segui och Bobo Sörenson.  Det kan antas att de tre känenr varandra sen tiden i Black Army, men i övrigt har väl kopplingen till supporterföreningen mindre betydelse.

Thomas Johansson, tidigare VD, anser att maktövertagandet skedde genom en kupp. Thomas Johansson tillsattes som VD i februari 2024 och fick nyligen alltså sparken. AIK Ishockey AB har gått md brakförlust under det gångna året och fler personer än Thomas Johansson förlorade jobbet:

Enligt det senaste bokslutet gjorde man en förlust på nästan tio miljoner kronor och det egna kapitalet är snart helt slut (soliditeten andelen av eget kapital, är i dag 2,9 procent).

Att man åkte ur SHL gjorde inte saken bättre vilket gör det svårt för klubben att värva kompetenta spelare och under den sportsliga krisen tidigare i höst har flera förändringar gjorts.

Så sent som för två veckor sedan sparkades vd:n Thomas Johansson och marknadschefen Hans Löfgren. De fick lämna sina poster efter att medlemmarna tillsammans med AB-styrelsen ansett att han misslyckats med sitt AIK-uppdrag.

Efter detta blev Johan Segui tillförordnad vd innan nästa omorganisering blev ett faktum. Tränarduon Thomas Fröberg och Peter Gradin sparkades. Även sportchef Daniel Rudslätt har fått lämna sitt uppdrag efter en tung höst i hockeyallsvenskan.

Flera av sponsorerna har dessutom visat missnöje internt mot den dåligt skötta ekonomin med avtal som missköts.

Speciellt tycks det som om Thomas Johansson tycker illa om Jonas Galotta och känslorna verkar vara ömsesidiga. Jonas Galotta driver idag ett antal mindre företag med oklar verksamhet, men sannolikt handlar det om olika typer av tjänster inom sportområdet. Verksamhet på sportområdet har Galotta också drivit tidigare, kanske dock inte alltid så framgångsrikt:

Bakom SOS Management AG står enligt kontraktet med Luleå kommun utlandssvensken Jonas Galotta. Ur Bolagsverkets register framgår det att han varit inblandad i sex konkurser innan han 2004 bosatte sig i Schweiz. Han är en av dem som ringer runt till fordringsägarna.

Till DN säger han först att man fått i uppdrag av Silfverskiöld att göra rekonstruktioner av dennes bolag, och att det handlar om ett underhandsackord. Sedan ändrar han sig:

– Det är vad det står på avtalet med Luleå kommun, en bekräftelse om betalningsuppgörelse, säger Jonas Galotta.

Varför säger ni att det är en företagsrekonstruktion om det inte är det?

– Det här är ingen officiell företagsrekonstruktion, det kan jag bekräfta.

Att man satt fordringsägare under tidspress förklarar Galotta med betalningsrutiner, att det kan ha varit nära en utbetalningsdag.

Enligt konkursförvaltaren Hans Ödén är tillvägagångssättet tveksamt:

– Det låter som att de ger sken av att det är en företagsrekonstruktion i laglig mening, särskilt eftersom det är kopplat till en betalningsuppgörelse. Det ordet används också försåtligt, för även om man kallar det för något annat så är det ett ackord. På det där sättet finns det en risk att man för fordrings-ägarna bakom ljuset och att alla inte behandlas lika, säger han.

Även Michael Silfverskiöld har numera skrivit sig i Schweiz, enligt flera källor. Detta bekräftas också av immigrationsmyndigheten. Silfverskiöld har inte meddelat svenska myndigheter detta.

Silfverskiölds svenska nöjesbolag hade ekonomiska problem och stora skulder. SOS Management hjälpte företaget med att förhandla ner skulderna till andra fordringsägare med hjälp av telefonsamtal som av DN beskrivs som tveksamma till sin art.

Jonas Galotta flyttade tillbaks till Sverige igen år 2014 efter att ha bott i Schweiz och Malta sen 2004.

Den metod som SOS Management använder kallas underhandsackord. Den är helt laglig, men betraktas av många som tveksam och obehaglig. Jonas Galottas bolag Abstergo har använt sig av samma metod i Sverige när bandyklubben Boltic skulle räddas år 2010:

Abstergo klev i höstas in i hårt pressade Boltic, med uppdrag att banta skuldberget på 5,6 miljoner kronor.

I början på mars i år, efter det att Boltic gått upp i elitserien, meddelas att skulden i stort sett halverats.

Men flera fordringsägare vägrar att gå med på uppgörelserna, där de erbjuds 25 procent av summan för att avskriva skulden och ta tillbaka sina krav.

Tillvägagångssättet kallas underhandsackord. Alternativet är ett så kallat offentligt ackord, som bestäms genom tingsrätten, efter att bolaget ansökt om företagsrekonstruktion.

Galotta har uppenbarligen erfarenhet av att rädda eller försöka rädda skuldtyngda idrottsföreningar och bolag. Det är väl sannolikt därför han anlitats för att reda ut AIK Ishockeys problem.

Häromdagen kunde Aftonbladet också visa att Galotta år 2012 hånat Zlatan Ibrahimovic med en klart rasistisk banderoll. Något som Galotta först förnekade, men sedan erkände och bad om ursäkt för.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements