Män är dummare än kvinnor

Inte för att det på något sätt går att bevisa, men det är uppenbart att män gör många dumma saker som inte kvinnor ägnar sig åt. En mycket stor majoritet av alla brott begås exempelvis av män. Vid sidan av ålder är manligt kön den viktigaste förklaringsfaktorn till brottslighet. Därefter följer klass och den typiske brottslingen är en ung arbetarklassman. Etnicitet saknar däremot betydelse för att förklara brottslighet.

Det är också unga män som frivilligt reser iväg nånstans för att kriga. När jag var ung reste dessa unga män till Frankrike och gick med i Främlingslegionen eller så reste de till Libanon för att strida eller träna med nån palestinsk grupp. Också gerillarörelser i Latinamerika var populära. En tid reste unga män för att slåss i Jugoslavien, en tid åket de till Somala eller Afghanistan, just nu handlar det om Syrien och Ukraina. Förr i tiden kunde en del av dessa män nöja sig med att tjänstgöra i FN-fröband och i den svenska militären. Det är svårare idag så därför finns det fler som kan tänkas åka iväg till krig.

Några forskare har också konstaterat att män är dummare i en inte fullt så allvarlig undersökning:

I ett försök att testa denna teori granskade forskare vid Newcastle University alla nomineringar till det så kallade Darwin-priset (Darwin Award) under en 20-årsperiod (1995–2014).

Detta pris delas ut till den person som dött under året på dummast tänkbara sätt och därmed gjort mänskligheten en tjänst genom att sortera bort sig själv, så att säga.

[…]

Av de 332 nomineringar som forskarna lyckades identifiera sorterades 14 bort eftersom dessa delades av både män och kvinnor. Av de 318 som var kvar utgjordes hela 282 – motsvarande 88,7 procent – av män. Ett synnerligen statistiskt signifikant resultat, konstaterar forskarna i British Medical Journals lättsammare julnummer där studien presenteras.

Ska vi döma efter vilka som begår brott (onekligen dumt i de flesta fall), de som frivilligt ger sig ut i krig (helt klart dumt) och de som fått Darwin-priset är det ingen tvekan. Män är dummare än kvinnor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Torgny Forslund

    Fast det är ju en tolkningsfråga om män är dummare eller inte. Man kan också se det så, att evolutionen tar bort de dummaste så de smartare återstår.

    • Jag tror ju inte att män är dummare även om män tycks ha en läggning som gör att de oftare gör saker som vi idag tycker är dummare. En gång i tiden var det kanske inte så.

  • Rubriken är korrekt, naturligtvis. Jag ville att den skulle lyda som den gör. Det är mer provocerande. En rubrik måste vara lite provocerande för att locka läsare.