Det finns ingen skenande brottslighet

Erik Helmerson har i DN skrivit en ledare om ett ämne där han totalt saknar kunskap. I Sverige finns ingen skenande brottslighet, inte heller i några förorter eller i några problemområden. Jag vet inte var Helmerson fått sin uppfattning från, men den delas inte av forskare på området och inte heller av polisen.

Det är möjligt att han fått den från rapporten om gatugäng i ett stort antal områden i svenska städer. Ett av dessa områden är hela staden Laholm, ett annat en stadsdel i Falkenberg och ett tredje Majorna i Göteborg. Den som tror att brottsligheten är skenande och att det är problemområden i det stora hela måste medvetet missförstå. Den som tror att kriminella gäng styr där har faktiskt noll koll på verkligheten. Det är möjligt att han fått sin uppfattning från Nationella Trygghetsundersökningen (NTU) som dock visar tydligt att det inte finns nån ökad brottslighet.

Så även om jag inte gillar Beatrice Ask och hennes ”enda lösning” på på problem med kriminalitet, dvs ”hårdare tag” så kan hon knappast vara ansvarig för något som inte finns. Inte för att hennes ständiga krav på lagskärpningar, längre straff eller så haft nån som helst effekt utan för att brottsligheten minskar oavsett vad som gör eller inte görs. Att det finns gatugäng är inte heller nåt nytt. Det har alltid funnits såna gäng. Skillnaden är att de idag har skjutvapen, medan vi på min tid hade knivar och knölpåkar.

Erik Helmerson är återigen ute och cyklar vad det gäller brottsligheten. Frågan är varför DN låter honom hållas. Har de ingen kompetent ledarskribent. Men har förstås rätt i slutet när han skriver följande:

Men om jobb, svenskkunskaper och vettiga boendeförhållanden är den långsiktiga behandlingen så är fler poliser på plats, och fler lagförda brottslingar, akutmedicinen.

Fast några högriskområden finns inte i Sverige om vi undantar stadskärnorna med sina nöjes- och affärsdistrikt. Det är där huvuddelen av brottsligheten finns och sker. Inte i några förorter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements