Moskéer mot fördomar?

Det är möjligt att det skulle funka som Kashif Virk skriver i ETC. Fler moskéer skulle innebära att det blir ett mer vardagligt inslag och att fördomar mot muslimer därmed kan minska. Jag har inget emot att muslimer bygger gudstjänstbyggnader, precis som jag inte har något mot de buddhistiska, kristna och judiska motsvarigheter som finns i dagens Sverige.

Samtidigt är jag knappast för att det ska finns fler religiösa byggnader eller människor. Jag anser att religion är nåt gammaldags och föråldrat, men har samtidigt respekt för dem som väljer att vara troende. Det gäller oavsett vilken religion de väljer. Jag har dock ingen respekt för den som väljer att använda religion och tro för att förtrycka människor, må det vara kvinnor, barn eller andra.

De religiösa får gärna ha sina byggnader, men helst skulle jag se att antalet religiösa byggnader och troende personer minskade. Att ställa krav på fler moskéer för att minska fördomarna i samhället är därför inget jag kan ställa upp på.

Så gärna religionsfrihet, men helst färre troende och religiösa. Helst färre religiösa byggnader istället för fler. Det finns väldigt många kyrkor som kan bli profana, icke-religiösa byggnader, eller i vissa fall till och med rivas. Men vill de troende ha sina byggnader är det okej för mig. Då får de betala för det själva. Det ska inte gå på skattsedeln om det inte är byggnader värda att skyddas som kulturminnen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Moskéer mot fördomar?”

  1. Kommentar från Hans Norebrink om moskéer:

    Gärna fler moskéer

    Sverige var officiellt kristet i 1000 år. Kyrkan var en del av det härskande samhällssystemet. Kristendomen och staten stödde varandra ömsesidigt. Den tiden är över nu, och religion har som sig bör blivit en privatsak.

    Men just den kristna religionen har fått ett orättvist stort stöd av statsmakterna. Under en övergångstid kan jag därför tänka mig att staten bidrar till hinduiska, buddhistiska, muslimska och kanske judiska tempel.

    Detta för att visa att även om vår svenska kultur är kristet präglat så är inte kristendom en del av svenskhet. Alla religioner är lika svenska och lika välkomna i Sverige. Som sådana alltså – fundamentalistiska och förtryckande trosformer kan vi vara utan.

    Gärna också välkomna moderna demokratiska religionsutövare till Sverige för att bygga upp religionsvarianter som är anpassade till ett progressivt upplyst samhälle. Kristendomen i stort har redan gjort den resan. Nu kan vi underlätta för andra att göra den.

    Jag har ingen speciell religion, men är inte främmande för att det finns en Gud. Det är en personlig sak vad man tror. Men jag ser inget egenvärde i att religionen som sådan försvinner. Tvärtom tror jag att toleranta religionsformer kan vara ett stöd i bygget av ett socialistiskt samhälle.

    Jag jobbade många år som volontär bland indianerna i Bolivia. Där upplevde jag hur såväl radikal kristendom som indiansk ursprungsreligion kunde vara delar i kampen för ett nytt rättvist samhälle. Där fanns ingen motsättning mellan religion och socialism.

    Hans Norebrink

Kommentarer är stängda.