Oövertänkt av Thomsgård och Birgersson

Lina Thomsgård är med i årets upplaga av På spåret. Hon är duktig och kunnig. Dessutom ganska rolig och verkar trevlig. I en intervju i ETC hoppar dock grodorna ur munnen på henne när hon i en rad fall uttalar sig för tvång. Uttalanden som knappast kan vara genomtänkta:

Hur ska segregationen lösas då, med tvång? 

– Jag skulle gladeligen stödja en lag som tvingade mig att bosätta mig i exempelvis Barkarby för jämna ut klyftorna, det skulle vara fantastiskt (skratt). Om någon säger: ”nu förbjuder vi kött och smågodis”, då säger jag: ”Kör! Perfekt!”. Min disciplin är så dålig så det vore jättebra för mina tänder. Det skulle bli lite tråkigare fredagskvällar, men sedan, när det väl införts …

Skulle det inte kännas annorlunda när tvången och förbuden väl kom tror du? 

– Det kan jag inte svara på, det är hypotetiskt, men jag tror att jag är väldigt utopiskt lagd för jag går igång på idén att tvingas flytta. Jag kan intellektuellt förstå principen om det fria valet, men jag kan inte känna det. Jag skulle behöva att något togs ifrån mig som verkligen betydde något i så fall. Men så länge samhällsbygget handlar om solidaritet och jämlikhet och man är så himla priviligierad som jag och många andra är, då kan jag nog inte komma på en enda sak.

Flygförbud? 

– Kör!

Vad Lina Thomsgård säger är alltså bland annat att det vore okej att ha lagar som tvingar flyktingar och invandrare att bosätta sig där staten vill, men inte där de själva vill. Vidare att folk ska kunna tvingas flytta från områden där de bott i generationer bara för att området nu blivit rikt och enbart befolkat av folk födda i Sverige. Det är naturligtvis befängt. Totalt sjukt. Ogenomtänkt.

Detsamma gäller flygförbud. Ett generellt flygförbud skulle hindra folk som har släkt som bor på olika håll i världen att träffa sin släkt. Det är löjligt, felaktigt och ogenomtänkt att säga att en accepterar något sådant.

När Thomsgård säger sånt här ogenomtänkt och bisarrt och ETC publicerar det gör de vänstern en grov otjänst. Uttalandena är oseriösa och artikeln får ETC att framstå som oseriöst.

Ogenomtänkta och okunniga borgarskribenter som Susanna Birgersson får ett lätt mål att skjuta in sig på och göra hela vänstern ansvarig för. Många fler läser Birgersson än Thomsgård så de vet inte vad Thomsgård sagt, vet inte att Thomsgård klart deklarerar att hon inte är kommunist, sannolikt är hon inte ens vänster med tanke på hur ogenomtänkta hennes uttalanden är.

Birgersson är också totalt ogenomtänkt och okunnig om hon verkligen tror att vänstern har de uppfattningar Thomsgård för fram i intervjun. Alternativt är hon mycket genomtänkt då hon medvetet tar vad en icke-vänstermänniska säger som ursäkt för att hoppa på hela vänstern i en artikel som egentligen saknar substans. Jag tror dock å det första. Birgersson är ogenomtänkt och okunnig. Två ogenomtänkta skribenter med stor okunskap om det som de uttalar sig om skapar så en pseudodebatt som saknar verklighetsgrund. Det är problematiskt att ETC medverkar till sånt.

För om Birgersson slutar äta importerat kött har det sannolikt en positiv effekt på klimatet. För att hennes agerande påverkar andras agerande, hon blir del av en trend osv. Hennes enskilda agerande i sig påverkar kanske inte mycket, men det handlar delvis om att hon i den position hon befinner sig kan påverka. Samma gäller lamporna. Enskildas agerande har en viss betydelse, men de förändrar inte i stort. Det kan bara kollektiva agerande göra. Kollektivt agerande kan led till lagstiftning eller till att människor ändrar vanor utan lagstiftning. Birgersson brukar bekämpa sådant om det är förändringar till det bättre för vanligt folk.

Intressant?
Mer: SVD, Cwejman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements