Terrormisstänkt svensk släppt från USA

Den terrormisstänkte svensken Paul Mardirossian har släppts från USA efter flera år i häkte. Han hamnade i häkte då han fastnade i en fälla som den US-amerikanska drogpolisen DEA (Drug Enforcement Administration). En av deras agenter erbjöd en stor mängd kokain till Mardirossian i utbyte mot vapen:

Det är än i dag oklart varför DEA ansåg att denne svenske krogkung var intressant för dem. De gillrade en fälla för mannen. En hemlig agent, kallad CL, erbjöd mannen stora mängder kokain. Under flera möten i Spanien och Panamadiskuterade de sina affärer. CL påstod att han företrädde den colombianska Farcgerillan. Han ville ha betalt för kokainet i form av vapen till gerillan.?? Krogkungen nappade. I april 2011 skulle han visa upp en provleverans i form av en automatkarbin och ett raketgevär.

De falska Farc-medlemmarna ska dessutom ha förklarat att vapnen skulle användas i en attack mot en amerikansk militärbas.

Vid ett möte i Köpenhamn i april överlämnade han till slut en AK-47:a samt en granatkastare till DEA-agenter. Det ledde till att 42-åringen kunde gripas när han befann sig i Panama och därefter utlämnas till USA.

Svensken valde efter en tid att samarbeta med polisen i ärendet och har därför fått ett lägre straff vilket nu lett till att han frigivits ur häkte efter 4 år:

Svensken erkände bland annat inblandning i knark-terrorism, förberedelse till att förse internationella terrororganisationer med vapen och försök till narkotikasmuggling. Flera av åtalspunkterna har straff på upp till livstids fängelse och Mardirossian fälldes på alla sex åtalspunkter men efter att USA valt att bortse från de underliggande åtalskraven blev straffet avsevärt kortare än så. Enligt uppgifter till Ekstrabladet 2012 fick Mardirossian en rejäl straffrabatt i utbyte mot viktig information om den organiserade brottsligheten, men varken advokaten, åklagaren eller domaren i målet vill i dag kommentera hur straffet kunde bli så kort. De första förhandlingarna var aviserade till maj 2012, trots det dröjde det ända till 8 december 2014 innan Mardirossian fick sin dom. Bara två veckor senare, 22 december i fjol, släpptes han.

Fyra års fängelse

– Mardirossian dömdes till fyra års fängelse, men tiden han suttit i häktet räknades av. Har man dessutom uppfört sig väl och inte begått några nya brott under tiden i häktet kan man släppas lite tidigare, det är därför straffet inte blev riktigt fyra år, säger Jennifer Queliz, taleskvinna vid åklagarmyndigheten i New York.

Det hela är enligt min mening märkligt. Ingen gerillamedlem var inblandad, ingen colombianska kartell och förutom svensken och den han skaffade vapnen från vara bara poliser inblandade. Utan deras provokation hade det inte funnits nåt brott. Tillvägagångssättet är ytterst märkligt och det är helt klart inte rättssäkert när polisen får lov att arbeta på det sättet. Det brott Mardirossian dömdes för skapades av polisen och ingen annan. Han var dum nog att gå med på deras förslag och planer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements