Fransk vänster om terrordådet mot Charlie Hebdo

Den franska vänstergruppen NPA fördömer terroristdådet mot tidningen Charlie Hebdo men kritiserar också makten i Frankrike för att ha skapat en situation där extremismen frodas på olika håll och kanter:

Attacken på satirtidningen Charlie Hebdo, det mördande våldet mot journalisterna och de anställda, har framkallat bestörtning och ilska.

Gärningsmännen består av reaktionära, fördomsfulla mörkermän som vill sprida terror mot yttrandefrihet och pressfrihet.

NPA vill uttrycka sin solidaritet med offrens vänner och familj, till journalisterna och de anställda på Charlie Hebdo.

Men vi vill inte vara delaktiga i någon nationell förening med de som vill underblåsa rasism, så hat mot i synnerhet invandrade muslimer, eller utnyttja detta dåd för att införa hårdare straff och lagar. De har ett stort ansvar för det främlingsfientliga och giftiga samhällsklimatet av idag.

Båda sidor är fiende till demokrati och frihet, de är fiender till arbetare, och de är fiender till en solidarisk värld.

Vi uppmanar alla att demonstrera sin solidaritet med Charlie Hebdo klockan 17.00 idag på Place de la République i Paris.

Montreuil, 7 January 2015.

10 journalister, däribland chefredaktören och några välkända satirtecknare, och två poliser dog i attacken. Tidningen har skyddats av beväpnad polis sen den publicerade de välkända Muhammed-karikatyrerna.

Intressant?
Media: Skanskan1, 2, NSK1, 2, LT1, 2, SMP, BT, Internationalen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements