DN:s befängda påhitt om vänstern och antisemitism

Terroristdåden i Paris mot Charlie Hebdo och en judisk kosherbutik hade klart antisemitiska förtecken. Detta föranledde DN att publicera en ledare där de på ett mycket förvirrande sätt försöker klumpa ihop vänsterfolk med antisemitismen. Faktum är att antisemitismen bland vänsterfolk är mycket liten, sett över det politiska spektrat från höger till vänster är vänsterfolk minst antisemitiska av alla. Det är sanningen.

Det är också sant att Israels agerande mot palestinierna troligen ökat antisemitismen. Men inte bland vänsterfolk, utan bland omedvetna människor, främst personer med bakgrund i Mellanöstern och islam. Dessa personer har dock mycket sällan nån koppling till vänstern. Som en följd av ledaren i DN har Rasmus Fleischer på bloggen Copyriot också gjort en genomgång av DN:s källor och visat på att de inte visar det som DN säger att de gör:

I en bloggpost på SKMA sammanfattas den antisemitiska dimensionen i terrorattentaten i Paris. Som en del av bakgrunden nämns den antisemitiska massrörelse som formerat sig kring den franske komikern Dieudonné och hans sidekick Alain Soral (som tidigare har haft en framträdande position i Front National).

Som vanligt formulerar sig SKMA exemplariskt, utan onödiga insinuationer. Deras bloggpost kan kontrasteras mot det slafs som förs fram på DN:s ledarsida i dag, under rubriken “Judar är åter måltavlor”.

DN-ledaren kan delas upp i två halvor. Första halvan bygger på SKMA:s bloggpost och rymmer i sak inga konstigheter, tvärtom är det viktiga saker som påpekas. Dock använder DN det mindre lyckade uttrycket “muslimska extremister”. Bättre är att som SKMA skriva om “extrema islamister”, för då råder inget tvivel om att motiven grundas inte i islam som religion, utan i islamismen som är en politisk ideologi.

[…]

Huvudsaken är dock detta: studien som anförs av DN säger ingentingom vänster- eller högerextremister. De begrepp som används är vänster- och högersympatisörer.

Om någon som blivit utsatt för antisemitiska påhopp säger att det kom från en högersympatisör, betyder det inte att det nödvändigtvis var en högerextremist – det kan också ha syftat på en person med liberalkonservativa sympatier. På samma sätt kan kategorin “vänstersympatisör” i detta fall omfatta allt från socialdemokrater och vänsterliberaler, till förvirrade anarkister och förhärdade stalinister.

Att som DN göra antisemitismen till en fråga om “extremism” är att friskriva den politiska mittfåran från ansvar. Retoriken syftar mest av allt till att misstänkliggöra all radikal samhällskritik, i synnerhet alla former av radikal vänster. Nu är det hög tid att punktera den slafsiga retoriken från DN:s ledarsida, vilket dock kräver en vässad analys av vad saken gäller.

Antisemitismen är ett strukturellt problem, en fördom som förekommer tvärs igenom det politiska fältet: till vänster, i mitten och till höger. Här finns i princip ingen större skillnad mot homofobin, som också är en fördom som kan återfinnas såväl bland religiösa som sekulära, i olika politiska läger såväl som bland människor utan klar politisk identitet. Om dessa problem ska tas på allvar, får de inte reduceras till en fråga om “extremism”.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements