Värstingvärdarna

Värstingvärdar är hyresvärdar som missköter fastigheter grovt, fälls i hyresnämnder och får fastigheter satta under tvångsförvaltning. Det är ovanligt att stora företag förekommer på den lista över värstingvärdar som Hem & Hyra brukar publicera varje år. Men i år finns Akelius Fastigheter med på listan:

Hyresvärden Akelius renovering av området Åby är en långdragen följetong kantad av klagomål från hyresgästerna. När värsta värden utsågs för två år sedan var Akelius, som är en av landets största värdar, nominerad med anledning av problemen i Åby. Rubriken i tidningen löd ”Renoveringen har tagit tre år”. Nu har det gått fem år. Bajamajorna och byggbarackerna är borttagna från innergårdarna, men problemen har inte tagit slut för det.

[…]

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, menar att allt strul handlar om en bristande företagskultur hos Akelius.

– Bara en sådan sak som att de inte fått ordning på felanmälan. Hyresgästen ska ha tur om man ska få hjälp av Akelius, säger Bengt Öhman.

Akelius kommenterar: Vi är väldigt ledsna 

Henrik Källåker, chef för Akelius region Stockholm, kommenterar via mejl:
”Vi är väldigt ledsna för den kritik vi får för vår renovering i Västerhaninge. Vi har investerat mycket tid och pengar i fastigheterna sista tiden för att komma till rätta med det som återstått. Detta har vi även fått beröm för från den lokala Hyresgästföreningen. Akelius har i dag en väl fungerande felanmälan samt ett unikt service center åt våra hyresgäster.”

När det gäller de tre värdar på listan som finns i Göteborg är två av dem en följetong på sådana här listor. Det är dels Lars-Erik Persson som äger ett hus på Bangatan 10 som satts under tvångsförvaltning. Han har dessutom tre hus i Landskrona varav ett satts under tvångsförvaltning. Dels är det Jan Tiberg som också äger hus på samma gata där hans möbelaffär också finns. Trots en uppgörelse i hyresnämnden har Tiberg inte åtgärdat alla brister på Bangatan 16 i Göteborg. Stenbitar som har lossnat från balkongplattorna, otäta fönster och hål i väggarna är några av problemen. Efter en färsk dom i hyresnämnden finns numera en förhandlingsordning.

Lars-Erik Persson och vanskötseln av Bangatan 10 har varit en följetong i media och Tiberg har omtalats som en dålig hyresvärd sen 1970-talet. Då kanske det var hans far som var ägare, men det handlar om samma fastigheter på Bangatan.

Den tredje värstingvärden i Göteborg är Waba Fabriks AB som fällts för brott mot förhandlingsskyldigheten och har blivit återbetalningsskyldigt till en hyresgäst. Bolaget ska också betala skadestånd till Hyresgästföreningen och Mark och miljödomstolen har dömt ut vite på 15 000 kronor.

Resten av värstingvärdarna finns utspridda i hela landet, inte sällan på småorter. Exempelvis finns två värstingvärdar i Lane-Ryr utanför Uddevalla:

Intranors lägenheter ligger idylliskt i samhället Lane- Ryr. Men hyresgästerna har inte haft det gemytligt. I flera års tid har bolaget höjt hyrorna utan att förhandla. Intranor försökte avhysa en hyresgäst då denne enbart betalade förhandlad hyra. Intranor förlorade nyligen en långvarig tvist om detta i hovrätten. Ägaren Sverre Dommersnes har inte gått att nå för en kommentar.

Far och son Mahony är stamgäster på Hem & Hyras Svarta listan. För en tid sedan sålde pappa Peter bolaget Nicsar AB med husen i Lane-Ryrs Hogane utanför Uddevalla till sonen Nick. Det innebar dock ingen synlig förbättring. Brister blir inte åtgärdade, trots flera beslut i hyresnämnden och att värden hotas av vite. Nick Mahony: ”Jag har inga kommentarer alls.”

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements