Märkliga städer – Coober Pedy

Del 5 av 14 i serien Märkliga städer

1915 hittades opaler i Coober Pedy. Just idag, den 1 februari, för 100 år sen. Sen dess har staden varit centrum för produktionen av opaler av ädelstenskvalitet. Idag är dock staden lika mycket beroende av turism som av opalbrytning. Opalbrytningen är enligt lagar som begänsar inmutningars storlek bara småskalig och i de 70 opalfält som finns i området har totalt  250 000 gruvschakt skapats. De flesta bryts förstås inte längre.

Coober Pedy

Det är dock inget av detta som gör staden till en märklig plats. En speciell stad. Utan anledningen till det är att staden i huvudsak ligger under ytan. I berget. En stor del av befolkningen bor i så kallade ”dugouts” bostäder som grävts i berget på platsen. Det finns även affärer, barer och annat som ligger i utgrävda lokaler under ytan. anledningen till att bostäder och annat ligger i berget är att det blir väldigt varmt på dagarna i den öken där Coober Pedy ligger. De utgrävda bostäderna håller däremot en jämn och behaglig temperatur utan att kräva luftkonditionering.

Vardagsrum i utgrävd bostad

Vardagsrum i utgrävd bostad

I närheten av Coober Pedy finns också en guld-koppargruva och där har funnits en järnmalmsgruva som drevs mellan 2010 och 2014.  Det kan också finnas oljetillgångar i trakten.

Officiell befolkning i Coober Pedy är 1 700 personer, men lokala myndigheter uppskattar den verkliga befolkningeni distriktet till det dubbla. Flera filmer har delvis spelats in på orten, däribland Mad Max Beyond Thunderdome och Priscilla, öknens drottning. Ortens namn är en förvrängning av det lokala språkets uttryck Kupa Piti (som betyder vita mäns hål).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Märkliga städer – HashimaMärkliga städer – Port Royal >>
Advertisements