FARC är ingen terrorgrupp

Farc är en gerillagrupp i Colombia. De begår inga terrordåd, inga terroristattacker. De ägnat sig åt krigföring i sitt hemland. Krigföring som pågått i 50 år mot regimerna i ett land som periodvis tillhört till världens blodigaste och minst demokratiska länder.

Under denna tid har Farc begått övergrepp, dödat oskyldiga och sannolikt också finansierat en del av sin krigföring med hjälp av knarktillverkning och knarkförsäljning. Kokain i huvudsak. De har säkert också terroriserat bondbyar och bevisligen varit mycket otrevliga mot fångar även om de i allmänhet har hållit dem vid liv. Det senare i motsats till regeringarna i Colombia som i allmänhet dödat fångar och de motståndare som de kunnat få händerna på. I det fallet har så kallade dödsskvadroner och paramilitära grupper ofta använts. Det är grupper som mer kan likans vid terroristorganisationer än vad fallet är med Farc. Medlemmar i dödsskvadronerna har i stor utsträckning varit militärer och poliser. Även de har sysslat med kokaintillverkning och försäljning.

Sen länge har Farc och den colombianska regeringen förhandlat om fred. Förhandlingarna sker i Havanna på Kuba. Nu har Farc bjudit in Miss Universum, som i år råkar vara colombian och heter Paulina Vega, till att delta i fredsförhandlingarna. Något som märkligt nog föranledde DN att kalla Farc för en terrororganisation. Vilket det inte på något sätt är. En otrevlig organisation måhända, men det är inte riktigt samma sak.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements