Göteborg behöver inget nytt kulturhus inne i stan

Göteborgs-Posten har i sin ytterst märkliga artikelserie ”Lyft Göteborg” lagt fram förslaget att Göteborg borde ha ett centralt beläget kulturhus av samma slag som finns i Stockholm vid Sergels Torg och i Malmö en liten bit ut från själva centrum i en gammal godisfabrik. De har bjudit in ett antal arkitekter som fått rita förslag.

Förutom att Göteborg inte behöver något central beläget ”kulturhus” då det redan finns i praktiken så är alla de förslagen husen fula som stryk och alla utom ett innebär rena sabotaget mot stadsbilden och olika stadsrum i Göteborg.

Ett av förslagen vill förstöra Gustaf Adolfs Torg med ett bedrövligt glashus. Ett annat innebär att det byggs på den tomma tomten invid Brunnsparken, men bygga ett ”fristående” hus som inte ansluter till de andra husen och därmed skapar en lucka i ett kvarter som borde hänga ihop. Fult som stryk är det också. Precis som glashuset på Gustaf Adolfs Torg. Det tredje förslaget innebär att de iofs fula huset väster om Nordstaden entré mot Brunnsparken rivs och istället ska där byggas ett ännu fulare hus som dessutom förstör hela stadsbilden och Brunnsparken som rum genom indragna övervåningar. Det fjärde förslaget innebär att centralen begåvas med ett kulturhus. Inte lika fult som de andra, inte heller ett sabotage mot stadsbild coh stadsrum men placeringen verkar inte helt genomtänkt. Det finns redan idag för mycket folk i området. Något som också gäller Brunnsparken och Nordstan för den delen.

Alla förslagen är värdelösa och ointressanta. Speciellt med tanke på att Göteborg redan har ett centralt beläget ”kulturhus” med alla de funktioner som finns i kulturhuset i Stockholm. Fast de ligger inte alla under samma tak, men väl runt en gemensam plats, Götaplatsen. Faktiskt finns det mer kultur kring Götaplatsen än i kulturhuset i Stockholm. Runt Götaplatsen finns bibliotek, konserthus, teater, konstmusuem, konsthall, musikhögskola, stadsteater, caféer, restauranger, nattklubb och snart också biografer. Dessutom är Götaplatsen en snygg plats om än kanske lite stor.

I en annan del av Göteborg finns ytterligare ett hus med många av de funktioner ett kulturhus har. Folkets Hus vid Järntorget ligger också centralt och innehåller teater, biograf, restauranger och möteslokaler. Inget bibliotek dock, men det finns ett i närheten.

Sammantaget känns det som om Göteborg verkligen inte behöver nåt nytt centralt kulturhus och absolut inte några fula glaslådor som förstör stadsrum och stadsmiljö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements