Vapnet som användes vid attentat i Köpenhamn stulet av gangstergäng

Det automatvapen som användes vit attacken mot ett Vilks-möte i Köpenhamn har tidigare använts av ett kriminellt gäng i Köpenhamn som gick under namnet La Raza. Detta gäng omskrevs första gången år 2012 och hade ingen geografisk tillhörighet. Flera medlemmar på en tiden hade tidigare varit medlemmar i Black Cobra och Sjælør-gänget. La Raza ska då ha varit öppna fiender med Brothas som tidigare omtalats i samband med attentatsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Idag finns La Raza inte längre, men år 2013 hade gruppen en rad personer som kommit hem från att ha krigat i Mellanöstern knutna till sig. Vapnet som användes vid attentatet mot Vilks-mötet stals av medlemmar i La Raza år 2013:

De gerningsmænd, som i 2013 stjal den M95-militærriffel, der blev brugte i angrebet mod Krudttønden, har tilknytning til vestegnsbanden La Raza og tætte forbindelser til kendte islamister.

Det viser DR Nyheders kortlægning af gerningsmændenes baggrund og omstændighederne omkring våbenrøveriet, der fandt sted i Ringsted i 2013.

Dansk media påstår också att gänget/gängmedlemmarna är eller varit knutna till diverse islamistiska grupper, men eftersom den uppgiften främst kommer från Magnus Ranstorp, en förvirrad svensk terroristexpert, vars utsagor oftare är falska än sanna kan vi inte ta den uppgiften på allvar. Men det finns annat som tyder på att de i alla falla har sympatier för islamistiska grupper och tankegångar:

Ved at true hjemmeværnsmanden med en kniv, lykkedes det de tre at få åbnet skabet og slippe af sted med militærvåbnet, fremgår det af dommen.

I hvert fald to af de dømte har forbindelser til islamister, herunder en tidligere Syrienskriger, afslører deres profiler på Facebook. Her skriver de sammen og synes godt om og kommenterer hinandens billeder.

Den tidligere Syrienskriger ses på flere billeder på nettet stolt poserende i krigszoner i kamuflagedragt udstyret med automatriffel.

Særligt en af de dømte giver på nettet udtryk for sympatier for militante islamistiske grupperinger, herunder ISIS og Al Queda.

I en video synger han blandt andet om, hvordan paradiset og kalifatet venter samtidig med at han synes godt om og kommenterer billeder af og opslag om islamistiske grupperinger.

 

Hur vapnet hamnat hos Omar Abdel Hamid El-Hussein är oklart och dansk media har inga uppgifter om saken. Eftersom han snarast haft kopplingar till ett med La Raza konkurrerande gäng, Brothas, är det inte helt självklart hur det gått till.

När det gäller själva terrordåden mot Vilks-mötet och synagogan är tre män häktade för att ha hjälpt attentatsmannen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements