Hot mot tidning efter bomb

Med anledning av explosionen i Brandkärr i Nyköping häromdagen där två män dog fick den lokala tidningen Södermanlands Nyheter motta ett bombhot på lördagskvällen, dvs igår kväll. Polisen beslöt att ta hotet på allvar och tidningens redaktion utrymdes:

Det var strax innan halv nio-tiden som SN:s nyhetsredaktion mottog ett anonymt tipsmejl. I mejlet ställde avsändaren krav på vilka uppgifter SN skulle publicera om dödssprängningen i Brandkärr som inträffade andra mars. Om inte kraven uppfylldes skulle ett sprängattentat genomföras mot tidningsredaktionen.

SN kontaktade polisen, som rådde tjänstgörande redaktör att evakuera lokalen. Polisen spärrade sedan av ett större område kring redaktionen vid Östra Storgatan i Nyköping.

– Vi tar det här hotet på högsta allvar. Fastigheten är utrymd och de som jobbar där i kväll och har tvingats lämna byggnaden. Även intilliggande fastigheter utryms, säger Tobias Persson, vakthavande befäl vid Sörmlandspolisen.

SN:s medarbetare tog med sig bärbara datorer och kunde sätta upp en provisorisk redaktion för att fortsätta rapportera på webben.

Polisen hittade dock ingen bomb i tidningens lokaler. Avstängningarna kring platsen togs bort idag på morgonen och redaktionen kunde återvända till tidningslokalerna. De två som dog i bombexplosionen kan både knytas till kriminella gängbildningar.

En 30-åring har häktats för misstanke om inblandning i sprängningen. 30-åringen har tidigare bott i Nyköping men är för närvarande folkbokförd i Stockholmsområdet. Han är bland annat dömd för två dråpförsök och vapenbrott vid tidigare tillfällen och har suttit flera år i fängelse. Brottet han misstänks för är medhjälp till alternativt förberedelse av allmänfarlig vårdslöshet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements