Uppsagt avtal betyder inte stoppad vapenexport

Ett fasligt buller och bång föregick Sveriges uppsägning av ett avtal om vapenexport mellan den svenska staten och diktaturen Saudiarabien. Margot Wallström kritiserade Saudiarabiens medeltidslagar, borgarmedia gick i taget och försvarade i praktiken mörkerlandet Saudiarabien. Vänsterfolk har istället hyllat Wallström i likhet med en del US-amerikanska tidningar och kommentatorer i andra länder. Näringslivet gick ut till försvar för handel med diktaturer, vinsten framförallt är deras motto. Till slut sades i alla fall avtalet upp. Något slut för vapenexporten innebär det dock inte.

Det som levereras i enlighet med avtalet och där leveranskontrakt redan finns kommer sannolikt att skickas till Saudi. Men några nya affärer med stöd av avtalet blir det nog inte. Vapenexport till Saudi blir det däremot med all sannolikhet. Det finns inga hinder i svensk lag för det. Saudiarabien är inte i krig och riskerar sannolikt inte att hamna i krig. Företag som vill exportera dit har därmed sannolikt inga problem att få tillstånd. Mycket riktigt har Saab också en affär på gång:

Saab är nära en ny vapenaffär med Saudiarabien, erfar Dagens Industri. Dotterbolaget Saab Dynamics har det senaste året förhandlat om nya leveranser av pansarvärnsmissilen Bill 2.

Vapenaffären är viktig för Saudiarabien och trots den politiska krisen talar allt för att kontraktet skrivs på – vilket sätter Margot Wallström i en jobbig sits.
Saab ville i går varken bekräfta eller dementera Dagens Industris uppgifter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements