Hyllning till Allah på vikingatida ring från Birka

Del 5 av 5 i serien Vikingar och mellanöstern

Vikingar och mellanöstern

På en ring som sannolikt är från 800-talet och som hittats i Birka på 1800-talet har haft en inskription på arabiska som tidigare inte kunnat tolkas. Det handlar om en ring som burits av en kvinna och som hittats i hennes grav ihop med andra smycken med pärlor och annat som sannolikt har sitt ursprung i  Kaukasus, Indien och/eller Jemen. Designen på ringen är arabisk och ytterligare tre liknande ringar har hittats i Birka.  En av dessa har en seldsjukisk design. Liknande ringar har också hittats på vikingatida handelsplatser i nuvarande Ryssland och Ukraina.

Det är mycket ovanligt med ringar som har arabiska inskrift i Europa från denna tid. Bara en handfull har hittats i hel Europa och bara en i Skandinavien, ringen i Birka. Nu har ringen och dess inskription studerats med moderna metoder. Stenen i ringen är gjord av glas, kvaliteten på glaset är sådan att det inte kan vara gjort i Norden. Inskriptionen på arabiska med så kallad kufisk skrift har tolkats och anses betyda ”Il – la – lah” (För Allah). Alternativt kan skriften läsas som ” INs … LLH ” som betyder ”Inshallah” (om Gud vill).

Hur kvinnan fått ringen är naturligtvis omöjligt att veta. Hon kan ha varit arabisk, hon kan ha besökt arabiska delar av världen, hon kan ha bytt till sig den på en rysk handelsstation, hon kan ha fått den av någon som skaffat den på en rysk handelsstation eller av en muslimsk man som besökt Birka.

Läs också:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Vikingarnas svärdssmide från Iran
Advertisements