Demokratiarbeta: Valobservatör i El Salvador

Den 1 mars gick El Salvador till riksdagsval och jag var där som internationell valobservatör tillsammans med tio andra svenskar. Det var tio salvadoranska vänstersympatisörer (FMLN) som organiserade det hela via vänsterpartier i Sverige. Jag var där i två veckor och då ingick studiebesök, resor och bad i Stilla Havet. Man fick betala själv för resa och hotell, för mig gick det 15.000 kronor.

Den regerande vänstern vill gärna ha valobservatörer för att förhindra valfusk från högern. Om tre år är det riksdagsval igen, och om fyra år är det presidentval igen (förra året vann vänstern presidentposten). Redan nu vill vänstersalvadoranerna i Sverige börja rekrytera valobservatörer till dessa två val.

Hans Norebrink

PS På grund av datorhaveri har valresultatet inte blivit (nästan) klart förrän idag den 20 mars. Med 97,52 procent av rösterna räknade har högerpartiet Arena (bakom de gamla dödspatrullerna under inbördeskriget) erhållit 38,76 procent, och vänsterpartiet FMLN (den gamla gerillan) har fått 37,10 procent. Inte ens med sina (ofta) allierade i GANAs 9,40 procent kan vänstern få majoritet för att framgångsrikt kunna genomföra sitt femåriga reformprogram. Kanske högerfusk avgjorde? Desto viktigare med fler valobservatörer till nästa val.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements