Hundratals nya KRAV-märkta produkter

Försäljningen av ekologisk och KRAV-märkt mat ökade totalt, i alla kanaler, med 38 procent under 2014 jämfört med 2013. Av dagligvaruhandeln är Bergendahls den kedja som ökade sin försäljning allra mest, + 57 procent. Frukt, grönt och kött hör till de kategorier som ökar procentuellt mest. Även mjölk och ägg, som redan har en stor andel KRAV-märkt, ökar markant. Det och mycket mer visar KRAVs marknadsrapport som presenterats idag.

KRAV

KRAVs årliga marknadsrapport ger en unik och bred sammanställning över marknaden för ekologiska och KRAV-märkta produkter. Den visar bland annat att värdet på eko-försäljningen i dagligvaruhandeln ökade rekordartat under 2014:

– Försäljningsökningen är sensationell. Aldrig förr har så många konsumenter handlat så mycket KRAV-märkt mat som nu. Konsumenter vill ha hälsosam mat och då är KRAV-märkt ett naturligt val, säger Johan Cejie, Försäljningschef på KRAV.

I dagligvaruhandelns butiker ökade försäljningen av KRAV-märkta varor både räknat som volym (antal förpackningar) och som värde. Här redovisar vi värdeförändringen för några produktgrupper:

  • Kött (centralpackat) +65 procent
  • Mjölk, + 42 procent
  • Ägg, + 9 procent
  • Kaffe, + 32 procent
  • Djupfrysta bär, + 98 procent
  • Vin, + 100 procent

– Ökningen är huvudsakligen driven av ett ökat konsumentintresse, säger Johan Cejie och fortsätter: Särskilt roligt är det att efterfrågan har gjort att hundratals nya KRAV-märkta produkter har nått butikshyllorna.

Sammanlagt steg antal KRAV-märkta produkter med 14 procent till 6600.

Även i restaurang- och storköksbranschen ökar de två stora grossisterna Martin & Servera och Menigo med cirka 18 respektive 20 procent. Det är fortfarande den offentliga sektorns ökade inköp som är huvudförklaringen till ökningen, men även bland de privata köken ökar intresset.

  • Martin & Servera, ekologisk försäljning i värde: +18 procent
  • Menigo, ekologisk försäljning i värde: +20 procent

Den offentliga sektorns satsning fortsätter att bära frukt, men i slutet av 2014 såg vi också en tillströmning av KRAV-certifierade privata restauranger som har fortsatt under början av 2015. Så tydligen tar konsumenten med sig kravet på KRAV även när man blir gäst på en restaurang. Det är ju verkligen en rolig och spännande utveckling, säger Johan Cejie.

Svensson/KRAV

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements