Ingen dör av att gena över en bangård

En ung man tog sig in på Kville bangård på Hisingen i Göteborg. Bangården ligger mellan Ringön och Brunnsbo, Ringön och Backaplan. Han klättrade upp på en vagn och kom för nära kontaktledningen varvid ett överslag skedde och han fick ström i sig. Han dog.

Han dog inte av att gena över bangården. Han dog för att han klättrade upp på en vagn. Han dog för att han ville stila sig. Det är några liknande fall i stort sett varje år. Hade den unge mannen bar genat över bangården hade han fortfarande varit livet. Men det var inte bara det han gjorde. Dessutom förefaller det märkligt att gena över bangården. Det är nämligen ingen genväg nånstans då det ligger en motorväg norr om bangården som inte går att korsa.

Oavsett om det finns staket (med taggtråd eller inte) eller inte tar sig ungdomar ibland in på sådana platser som Kville bangård. Farliga platser. I detta fall var det en vuxen man på 20 år. Han tog sig väl sannolikt inte in på området för att det var spännande. Men han klättrade på vagnen för att visa upp sig. En vuxen person har ansvar för sitt eget handlande. Nog för att det borde finnas staket så ingen kommer in där av misstag, men vuxna människor har trots allt ett eget ansvar för vad de gör. Det var en farlig plats och ingen vuxen människa kan vara omedveten om att ström och tåg är farliga saker.

Fallet har uppmärksammats mer än vanligt då den döde unge mannen var bror till en kändis, Mian Lodalen.

Det är också självklart att Trafikverket har ett ansvar. Ett ansvar för att det inte fanns ett staket på en sträcka av 300 meter. Dom detta hade inneburit om mannen inte tagit sig in på bangården vet vi dock inte. Vi kan nog anta det, men det innebär inte att den unge mannen saknar ansvar för det som skedde. Kanske hade han varit i livet om staket funnits. Helt säkert hade han varit i livet om han inte klättrat upp på en vagn.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements