Obehagligt om minskat medlidande i DN

En person vid namn Andrew Valden har skrivit en missriktad artikel som rubriceras som en artikel om minskat medlidande med tiggare. I själva verket är det en fördomsfull artikel om hur han själv utvecklas till rasist.  Den handlar inte om medlidande alls.

När min far växte upp fick han tigga ibland. När jag var liten och växte upp fanns det visst tiggare. Inte många, en hette Evald, en annan Furs-John och var luffare. Evald fanns i Göteborg, Furs-John i Ucklum, han besökte ofta min mormor där han fick kaffe och bröd. Det fanns i Göteborg också alkisar som tiggde på centralen, i Brunnparken och Nordstan. på 1970- och -80-talen fanns många gatumusiker, ett slags förtäckt tiggeri. Sen stänges menatlsjukhusen. Då dök tiggare och burkletare upp i drivor. De försvann snart igen. De dog. De klarade inte livet i frihet. Att det inte fanns tiggare förr och när jag växte upp är helt enkelt fel. De fanns där. Det såg lite annorlunda ut. De var färre än idag, men så var klassklyftorna i Europa också mindre.

Många svenskar har sett tiggare på resor. Att svenskar inte sett tiggare som Valden påstår är helt enkelt inte sant.

Till slut tär det så att en är tvungen att sluta få dåligt samvete för tiggarnas situation. Det är inte vi vanliga svenskar som sett till att tiggarna är så fattiga som de är. Det är Europas makthavare som är ansvariga. Europas rika, EU:s beslutsfattare. De korrupta politikerna i Rumänien och Bulgarien osv. Det finns ingen som helst anledning att urskulda sig om en inte ger några pengar till tiggare. VI kan inte lösa deras problem. Lite pengar gör det lättare för dem, men löser inget. Att just jag ger eller inte ger spelar ingen större roll och det är självklart att en inte kan ge till alla. Men att ge till nån ibland tycker jag är rimligt. Om en har råd och det har vi i stort sett allihop, även den som tjänar mycket lite.

Det är inte svårt att inte ge. Det är inte svårt att ge. Valden har fördomar om andra människor, om andra människors tankar, om vad andra människor upplevt, om hur andra människor är. Han generaliserar utifrån sig själv. Eller utifrån sina egna fördomar om hur andra är. Att han verkar utvecklas till rasist gör att han tror alla är sådana, vilket undersökning efter undersökning bevisat inte är fallet. Mina barnbarn, som varit just 4-åringar har inte frågat, där har Valden rätt. Men det beror ju på att deras mammor och pappor förklarat varför tiggarna sitter där de sitter.

Det är ett måste att gå förbi de flesta tiggare utan att ge. Det är ett måste för ens egen skull. En kan inte ta ansvar för alla helt enkelt. Det handlar inte om minskat medlidande. Det handlar om självbevarelsedrift. Även tiggarna mår bättre om vi andra mår bra för då får de mer pengar. Mår vi andra dåligt får de mindre. Det är därför inte alltid fel att gå förbi en tiggare utan att titta på dem. Det är inte alltid fel att inte ge till tiggare. Det är rätt att ge ibland.

Nej, jag tänker inet konstigt. Det gör inte de flesta svenskar. Jag tänker att den tiggaren är trevlig, jag tänker att den tiggaren är för högljudd, jag tänker att hon som sitter där ser mycket äldre ut än hon är, jag tänker att de inte borde diskutera så högt utanför Betlehemskyrkans ingång där de har skydd för regnet, jag tänker att den romska familjen som brukar sjunga på Kungsgatan sjunger fantastiskt bra, jag tänker att den påstridiga bulgariskan som brukar tigga på kaféer i Vasastan och Haga är jobbig, att det är bra för dem som tigger i vår stadsdel. Folk pratar med dem hela tiden. De är en del av lokalbefolkningen. Så tänker jag och inte på nåt annat sätt. Valden ska ge sjutton i att pådyvla andra människor hans rasistiska tankebanor och tankevindlingar. Hans dubbelmoral och konstighet.

Hans inlägg är bedrövligt. Födomsfullt om såväl romer som andra människor. Det skapar problem och ger ingen förståelse. Det skapar rasism och hjälper ingen. Hjälper varken tiggarna eller oss andra. Artikeln är djupt obehaglig. Inte för att den pekar på nåt känsligt för mig eller inom mig, utan för att den visar på en rasists funderingar och fördomar om det mesta.

Intressant?
Läs mer: Annarkia,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements