Det är klart att vi kan ha rätt att välja en läkares kön

I vissa fall ser jag det som självklart att en patient måste kunna välja en läkare utifrån läkarpersonens kön. Exempelvis bör en person kunna välja om de vill ha en kvinna eller en man som gynekolog. Det ser jag som helt rimligt. Även när det gäller psykiatriker och psykologer (okej, de senare är inga läkare) kan det var av stor betydelse vilket kön den behandlande personen har. Kvinnliga våldtäktsoffer kanske inte har lust att bli undersökta och behandlade av en man osv. Det finns alltså många situationer där det här helt rimligt att en patient nekar att träffa en viss läkare på grund av läkarens kön.

I andra situationer är det naturligtvis helt orimligt att folk vägrar träffa en kvinnlig läkare eller en manlig läkare. Men å andra sidan är det knappast något som det kan lagstiftas mot. Vill en person inte träffa en läkare av ett visst kön kan den ju bara låta bli det. Det är ju ingen om kan hindra personen att vägra komma till en vårdcentral om den får en läkare den inte vill träffa. Detta oavsett orsaken till det. Men det kanske då innebär att den vårdsökande personen får vänta längre på att få vård eller så får personen vända sig nån annan stans.

Sen finns det självklart inte någon som helst skyldighet att hälsa på en annan person genom att ta i hand. Att kräva det är dumheter. Om nån inte vill hälsa genom att ta i hand så är det inte mer med det. Det kan inte vara avgörande för om någon kan få vård eller inte. En läkare kan inte och ska inte vägra någon vård bara för att den inte vill ta i hand. Det finns många sätt att hälsa på och ta i hand är bara ett av många sätt att visa artighet. En läkare självklart hälsa på det sätt patienten vill. Vägrar läkaren hälsa helt och hållet så bör nog den personen inte vara läkare. För det tyder på att personen är olämplig som vårdgivare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Torgny Forslund

    Ur en annan synvinkel är jag förvånad att många läkare överhuvudtaget hälsar genom att ta patienten i hand. Handhälsning är ju ett effektivt sätt att sprida baciller, och det vet ju all vårdpersonal givetvis. Desto mer förvånande då att det handhälsas just på sjukvårdsinrättningar som har till uppgift att göra, och hålla, människor friska.

    • Ja, det har jag också tänkt på. Det borde ur den synpunkten inte vara okej med handhälsning.

  • Viil bara påpeka att många av kvinnorna där jag växte upp hade huvudduk av samma typ som muslimska kvinnor har idag. De har garanterat inget emot att ta emot vård av andra kvinnor med huvudduk.

    För mig är och förblir huvudduk ett reaktionärt plagg. Men de som vill bära huvudduk får göra det om de vill precis som punkare får ha spikes i håret.

    Min farmor vägrade alltid släppa in hemhjälp om det var män som kom. Själv invandrare var hon också mycket misstänksam mot andra invandrare och släppte ogärna in hemhjälp från andra länder.