Det behövs en annan flyktingpolitik i Europa

För att undvika den typen av katastrofer som vi regelbundet ser i Medelhavet  med 100-tals drunknade så måste flyktingpolitiken i Europa göras om.  Det som behövs är legala sätt att ta sig in Europa och möjlighet att söka asyl innan ankomst till Europa.

Ett organiserat mottagande där Europa (EU) eller FN ordnar flyktingläger i andra länder och låter folk söka asyl därifrån med efterföljande ordnad transport till Europa alternativt ordnad transport till Europa med asylsökningsprocessen här. Det kan och bör se olika ut i olika perioder och på olika platser. En sådan här förändring är nödvändig för att katastrofer i Medelhavet ska kunna undvikas. Samtidigt räcker det förmodligen inte.

Sannolikt måste även möjlighet att söka asyl på konsulat och ambassader införas så som det var för 30-40 år sen.

I vilket fall som helst måste en förändring komma tillstånd. Att låta flyktingar vara utelämnade till människosmugglare och människohandlare är inte rimligt. att låt människor färdas över Medelhavet i usla båtar med ständig risk för döden är inte mänskligt. Europa måste få en mänskligare och öppnare asylpolitik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Ingen protesterar och det gör inte jag heller. En flyktingpolitik som hjälper människor att överleva istället för att drunkna vore ju inte att anstränga sig för mycket.