Polisen i Göteborg sågar moderaternas tiggeriförbud

Som jag skrivit så är tiggeri självklart organiserat. Det skulle inte fungera annars. Men det betyder inte att de som tigger utnyttjas av kriminella. Det betyder bara att de organiserar sitt jobb familjevis och släktvis. Delar upp platser, skjutsar varandra, ser till att ordna barnpassning osv. Så vad moderaterna vill förbjuda är i praktiken välfungerande familjeföretag. Några som håller med mig är polisen i Göteborg:

– All form av mänsklig verksamhet är organiserad, säger han. Om jag sätter mig och tigger är det ett enmansföretag. Att det är organiserat betyder inte att det handlar om att någon är vilseförd eller utnyttjas. Om det kommer till är det är det fråga om människohandel och det har vi redan lagar som förbjuder.

Fattiga EU-medborgare som åker till Sverige för att tigga kanske får erbjudande om att åka med någon annan i en bil från sitt hemland och då gör en överenskommelse om ersättning för det.

– Någon kanske har en plats över och erbjuder bilresan mot att den som åker med får betala en del av det han eller hon får ihop här, säger han. Nästa gång är det kanske tvärtom. Den som åkte med har en bil och erbjuder någon en plats.

Enligt uppgifter till polisen i Göteborg ingår ofta fattiga EU-migranter som kommer hit i ett nätverk, utan att det för den sakens skull handlar om utnyttjande eller att någon är livegen. Man är en grupp som reser hit tillsammans och håller ihop.

Det finns alltså redan lagar mot utnyttjande av tiggare, mot människohandel och utpressning. De används och har resulterat i ett par fällande domar i ett par fall. Men det är enligt flera polisutredningar och de flesta som arbetar med tiggare mycket ovanligt att tiggare utnyttjas av kriminella. För övrigt håller också GP:s ledarredaktion med mig och polisen i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements