Vinstfri välfärd betyder inte vinstfria företag

Det som är problemen med vinstdriven välfärd r att ägarna vill ta ut så mycket vinst som möjligt på så kort tid som möjligt. Det innebär besparingar som går ut över kvaliteten, kanske främst i from av personalnedskärningar.

Vinstfri välfärd betyder att den här typen av utdelningar inte bör vara tillåten i välfärdsföretag. Det betyder inte att företagen inte får gå med vinst, själva tanken är att den vinst som blir i företaget ska återinvesteras i verksamheten. Så är det idag i många stiftelsedrivna välfärdsföretag så det hela är inget konstigt. Det betyder att det hela inte är något som helst problem för personalkooperativ eller andra former av kollektivt ägande. Till och med aktiebolag går bra om utdelning utesluts.

Med vinstutdelningsförbud, vilket är vad vinstfri välfärd betyder, blir branschen ointressant för riskkapitalbolag och andra spekulanter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
  • Mitt inlägg handla inte om den offentliga vården. Därför har jag tagit bort den delen av din kommentar.

    Vad det gäller vinstuttag så har riskkapitalbolag högre kortsiktiga avkastningskrav än andra företag. Alltså är det mer problematiskt med dem ur den aspekten liksom ur det faktum att de i de allra flesta fall inte betalar skatt i något ld

  • Vi vet det. Det är självklarheter. För att höja värdet på kort tid måste de göra kraftiga rationaliseringar så att avkastningen är minst 20-25% per år. Det går inte att sälja ett bolag på börsen eller till annan ägare för mer pengar än de satte in om inte detta görs.

    Den kompromiss du tror kommer till stånd räcker förstås inte. Det enda rimliga vore att helt förbjuda vinstuttag från välfärdsverksamheter som finansieras med skattepengar.