Åtal i stort ärende om kapade identiteter

Åtal väcktes igår vid Södertörns tingsrätt i ett bedrägeriärende där ett stort antal personer har fått sina identiteter kapade.

Över 100 falska identitetskort och cirka 400 bankkort har bland annat använts till att ansöka om lån och krediter och i samband med att de misstänkta har skickat ut bluffakturor.

I ärendet finns 13 misstänkta personer. De misstänks ha skaffat sig uppgifter om ett stort antal personers identiteter, vilka bland annat har använts för att tillverka falska identitetshandlingar. De misstänkta har även ansökt om äkta identitetskort med fel foto i några av personernas namn. Med hjälp av de falska identiteterna har de sedan ansökt om lån och krediter samt handlat på kredit på olika nätbolag. De har öppnat konton i olika banker i identiteternas namn dit lån har betalats ut. Pengarna från bankkontona har snabbt tagits ut, oftast i bankomater.

En del av handlingarna från de finansiella instituten har skickats ut med rekommenderade brev till de kapade identiteternas folkbokföringsadress. Detta har inneburit att de misstänkta personerna har varit tvungna att skaffa sig kontroll över målsägandenas post.

Identiteterna har även använts i samband med att bluffakturor har skickats ut till olika bolag.

Utredningen har pågått sedan slutet av 2013 och omfattar cirka 12 000 sidor. Totalt har åtal väckts för bedrägerier eller försök därtill avseende 66 kapade identiteter. 17 av dessa är fotbolls- eller ishockeyproffs som spelar eller har spelat på högsta nivå i Sverige (både svenska och utländska spelare). Övriga identiteter är allt från personer med kriminellt förflutet till personer som forskat eller haft annat slags korttidsarbete i Sverige.

De misstänkta har använts sig av olika sätt för att få tag i de olika identiteterna. Exempelvis går det att hitta information på offentliga sidor på internet där det läggs ut personuppgifter.

Åtalet omfattar totalt 158 fullbordade bedrägerier, med ett sammanlagt värde av cirka elva miljoner kronor, och 119 försök till bedrägeri, med ett sammanlagt värde av cirka 18 miljoner kronor.

Rättegången planeras att inledas i slutet av augusti.

Svensson/Åklagarmyndigheten

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements