Blåmusslor är agn – inte mat

Det finns en stor och viktig anledning till att ingen som jag kan komma ihåg åt musslor när jag var liten och växte upp på en liten ö (det kan ju dock ha funnits utan att jag kände till det eller kommer ihåg det). Blåmusslor användes till agn och inte till mat.

Musslor kan innehålla mycket farliga gifter. Ofta innehåller de bara mindre farliga gifter som ger magsjuka. Men ibland innehåller de gifter som kan leda till förlamning. Det är därför alltid förenat med fara att plocka egna blåmusslor och äta dem även om det stora delar av året är ofarligt. Det finns inte längre nån myndighet eller förening dit det går att vända sig för att få reda på om musslor är giftiga eller ej vid en viss tidpunkt. Det fanns innan den siste mars i år.

Periodvis förbjuds de kommersiella odlarna att skörda sina musslor då gifter konstaterats i dem. Kommersiella odlingar kontrolleras nämligen regelbundet. Att äta blåmusslor som köps i affär eller på restaurang ska alltså normalt vara ofarligt. Hade jag tyckt om blåmusslor hade jag gärna ätit dem på restaurang och köpta i handeln. Att äta självplockade skulle jag aldrig ens fundera på.

Det är vad jag förstår vanligast med gifter i musslorna på våren och just nu är skörd av blåmusslor förbjudet på kommersiella odlingar i södra Havstensfjorden och vid Ljungskile, men det kan förekomma gift i musslor länga hela Västkusten. Anledningen till förbudet är att giftet PST konstaterats i musslorna. PST är ett ganska farligt gift som kan orsaka förlamning. Även förra året var det problem med PST i musslorna på kusten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements