Att svenskt väder dödar fler än värme är inte en överraskning

Att kallt och besvärligt väder av den typ som Sverige oftast har på vintern innebär överdödlighet i lungsjukdomar förvånar nog ingen. Att det också innebär en viss överdödlighet i hjörtsjukdomar kanske är lite mer förvånande. Men det är uppenbart för var och en att männiksan som varelse inte utvecklats för att leva i ett så kallt klimat som det svenska utan att det är mer naturligt för människor att leva i medelhavsklimat eller tropiskt klimat. Det är ju så oändligt mycket skönare.

VI vet nog alla (de flesta i alla fall), utan att behöva ta del av forskning, att sådant klimat som finns i Sverige inte kan vara bara. När nu forskare i Storbritannien också konstaterat att det är onyttigt att leva i kalla Norden är det bara att konstatera att det vi egentligen redan visste troligen också är sant och inte bara en fördom eller en förutfattad mening:

För Sveriges del bygger den omfattande statistiska analysen på uppgifter om temperaturer, luftföroreningar, med mera, samt antalet dödsfall i Stockholms län mellan åren 1990 och 2002. Under perioden dog 190 092 stockholmare och av dessa dog hela 7 356 personer eller 3,87 procent på grund av vädrets makter, hävdar forskarna.

Sverige hamnar dock hyfsat till i jämförelsen, det kyliga klimatet till trots. I andra länder, som Kina eller Japan, dör betydligt fler. Där kan elva respektive tio procent av antalet dödsfall tillskrivas ”icke optimala temperaturer”, som forskarna uttrycker saken.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements