Högdalen: Vårfest övergick i ockupation

Högdalens vänner öppnade igår (lördag) upp Högdalens gamla skola. Öppnandet har skett i protest mot stadens försäljning av byggnaden och torget och den nya ägaren Veidekkes beslut om att riva huset och bygga bostadsrätter på platsen.

I februari 2010 sålde Stockholms stad Högdalens skola till Veidekke och KF fastigheter som därefter lät den gigantiska byggnaden till stora delar stå tom i fem år. Sedan 2013 är det klart att hela huset, förutom den del där Fria Teatern ligger, ska rivas och att det där ska byggas bostadsrätter. Boende i Högdalen har under tiden föreslagit andra saker som byggnaden kan användas till men ingen har varit särskilt intresserad av att lyssna.

”Det här huset har alltid varit till för allmänheten. Det har inrymt skola, bibliotek, stadsdelsförvaltning, försäkringskassa etc. Nu försvinner många viktiga funktioner och ersätts av privata bostäder. Vi behöver ungdomsverksamheter, äldreboende, möteslokaler och billiga bostäder här och allt hade kunnat få plats i det här huset.” Säger Ulrika Dahl, aktiv i Högdalens vänner och Högdalsbo.

Veidekke säljer in mångmiljonslägenheterna med att de ligger 12 minuter från Sofo, som att ingen skulle vilja flytta till Högdalen för platsens egna skull.

Marknadsföringen av ”nya Högdalen”, kan sägas ha startat runt 2012 i och med samarbetet mellan Granen, Citycon, Veidekke och Stockholms stad med sloganen ”Bo i Högdalen”. Kampanjen syftade främst till att sälja Granens nybyggda bostadsrätter – som under byggnadstiden hade en skylt där det stod ”här bygger vi för framtidens söderbor” – vilket samtliga aktörer verkade ha ett intresse i då bostadsrätterna ansågs stärka Högdalen som varumärke.

Nu, våren 2015, börjar försäljningen och därmed marknadsföringen av de 450 nya dyra bostäderna. Området, som hetat Branddörren, har av fastighetsbolaget genomgått ett namnbyte och marknadsförs nu som Teaterkvarteret. Att klä något i kultur säljer, verkar de resonera och i annonserna är det tydligt vilken kulturkonsument som tilltalas. Med deras reklamkampanj ”12 minuter från SoFo” önskar de få dit en ung och köpstark befolkning.

Det sista som behövs här är fler bostadsrätter, men däremot behövs fler mötesplatser, billiga hyresrätter, äldreboende och meningsfull ungdomsverksamhet menar Högdalens vänner. De menar att hela projektet syftar till att ”gentrifiera” Högdalen.

”Visst behövs det byggas bostäder, men bostadsrätterna bör inte kallas för bostäder, det är snarare en gentrifieringsåtgärd, med syfte att trissa upp priserna så att Veidekke, Citycon och de andra stora privata aktörerna kan suga in mer pengar. Det handlar väldigt lite om att människor behöver någonstans att bo.” Säger Klara Meijer som är med i Högdalens vänner.

I en intervju med tidningen Mitt I från början av maj säger socialtjänstens enhetschef Gunilla Ekstrand; ”Det blir nog stora förändringar när Högdalens centrum byggs om” . Artikeln handlar om att minska antalet missbrukare i Högdalens centrum. Vi undrar; är undanträngning verkligen lösningen på ett sådant problem?

Svensson/Högdalens vänner

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements