Världens bästa land

Kanadensiska Martin Prosperity Institute är en tankesmedja kring vad som skapar välstånd och framgång. Institutet är känt för sina studier om den ökade segregationen i amerikanska städer. Och allra mest för sitt Global Creativity Index, där Sverige rankades etta:

The GCI assesses the prospects for sustainable prosperity across 82 nations according to a combination of underlying economic, social, and cultural factors that we refer to as the 3 Ts of economic development—Technology, Talent, and Tolerance. It also compares the GCI to a series of other metrics of competitiveness and prosperity—from conventional measures of economic growth to alternative measures of economic equality, human development, and happiness and well-being.

Sweden takes first place on the GCI, maintaining the top position it held in our 2004 edition. The United States takes second place, improving its earlier fourth place finish. Finland takes third place, followed by Denmark in fourth, Australia in fifth, and New Zealand in sixth. Canada takes seventh place together with Norway; Singapore and the Netherlands round out the top ten. Despite their rapid economic rise, the BRIC nations still do not crack the upper tiers of the GCI: Russia ranks 31st, Brazil 46th, India 50th, and China 58th.

Studien visar att Sverige är världens bäst land ur de flesta aspekter med de andra nordiska länderna, Nederländerna, Canada, USA, Nya Zeeland, Australien och Singapore och andra länder i nordvästeuropa därefter. Sverige är nästan bäst på det mesta vilket gör att landet blir sammantaget det klart bästa landet i studien.  Det var likadant i den förra studien som Martin Prosperity Institute publicerade för 10 år sen, år 2004.

Samma institut har också rankat de mäktigaste städerna ur ekonomisk synpunkt. Inte speciellt förvånande så hamnar New York på först plats med London på andra plats. Bland de 25 ekonomiskt mest betydelsefulla städerna återfinns tre av fyra stora nordiska huvudstäder. Den som saknas är Köpenhamn. Alla städer på listan ligger i Europa. Nordamerika och Ostasien förutom Sydney.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements