Krävs det tillstånd för att tigga tar kriminella gäng över

Liberala Kvinnor föreslår i en debattartikel i DN att det ska krävas tillstånd för att tigga. Desstukm ska det kosta pengar att få tillstånd enligt deras förslag Förslaget är ogenomtänkt och kommer att förfela sitt syfte. Istället för att göra det tryggare för tiggare kommer det att bli otryggare.

Romer från Rumänien och Bulgarien som tigger på gatorna i Sverige är en extremt utsatt grupp, så långt har Liberala Kvinnor rätt. Men i övrigt har de helt fel. Sannolikt på grund av de välmående liberala över- och medelklasskvinnor som är med i Liberala Kvinnor inte har en aning om hur tiggare lever och har det. De har ingen aning om hur det fungerar bland fattiga och hur det är att inte lita på myndigheter.

Det som kommer att hända om tiggeritillstånd krävs är att romerna hamnar i händerna på människor som inte har några problem med att läsa och skriva, människor som inte är rädda för polis och andra myndigheter, människor som kan lån ut pengar mot extrema räntor för at betala tillstånden. Många tiggare kommer med all säkerhet att bli beroende av kriminella som skaffar sig tillstånden och sedan hyr ut dem.

Konsekvenserna av det förslag Liberala Kvinnor lägger fram i en debattartikel i DN skulle vara exakt samma som konsekvenserna av ett tiggeriförbud. Tiggarna hamnar i händerna på profitörer av olika slag varav många med all säkerhet kommer att ha kopplingar till organiserad brottslighet eller på annat sätt vara kriminella.

Skulle Liberala Kvinnors förslag genomföras blir det otryggare och farligare för tiggare. Inte tryggare och bättre.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements