Tiggeriförbud ger inte färre tiggare

Del 1 av 6 i serien Tiggare i Skandinavien

Forskningsstiftelsen Fafo i Norge har undersökt livet för mer än 1 000 romer och icke-romer som försörjer sig på gatorna i de tre skandinaviska huvudstäderna, Köpenhamn, Oslo och Stockholm. I Köpenhamn är tiggeri förbjudet, i Oslo är övernattning ute förbjudet men ingenting sådant är förbjudet i Stockholm. Undersökningen har inte kunnat påvisa någon egentlig effekt av ett tiggeriförbud vad det gäller antalet tiggare. Däremot medför det en effekt på vilka det är som kommer för att försörja sig på gatorna. Antalet kvinnor minskar kraftigt och de som kommer är förhållandevis rikare i hemlandet. De allra fattigaste stängs ute och män gynnas på bekostnad av kvinnor och barn.

Som ett resultat av detta finns det också en skillnad på etnicitet när det gäller de som lever och försörjer sig på gatorna i Stockholm och de andra två städerna. I Stockholm dominerar romer totalt medan de i Köpnehman bara utgör 50% av de som försörjer sig på gatan genom tiggeri, tidningsförsäljning och flasksamling. En överväldigande majoritet av de i Stockholm kan inte läsa eller skriva och en majoritet av dem har inte gått ett enda år i skolan. I Oslo och Köpenhamn har de betydligt bättre utbildning.

Ett tiggeriförbud som i Köpenhamn har enligt undersökningen ingen effekt på hur många som kommer för att försörja sig på tiggeri. Däremot innebär det att andelen män blir större och att de fattigaste stängs ute. Kanske inte direkt vad anhängare av tiggeriförbud vill uppnå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Series NavigationTiggeriförbud ger ökad kriminalitet >>
Advertisements