Tiggare och prostitution

Del 4 av 6 i serien Tiggare i Skandinavien

I ETC varnar skribenter för att prostitutionen bland de som lever och försörjer sig på gatorna i Sverige kommer att öka i sommar. Det handlar om ett larm från en råd- och stödmottagning i Malmö som arbetar med prostitution och trafficking. Av 30 prostituerade på gatan i Malmö ska 75 % vara så kallade EU-migranter dvs folk som rest från framförallt Rumänien för att på olika sätt försörja sig i Skandinavien.

Att kvinnor från Rumänien är vanliga bland prostituerade i Sverige är inget okänt utan så har det varit i flera år vilket visats genom rättegångar kring en större traffickinghärva i Göteborg. I Göteborg finns idag kanske 20 kvinnor som försörjer sig på gatuprostitution och i Stockholm kanske 30-40.

Samtidigt är prostitution mycket ovanligt bland de som försörjer sig på gatan i de skandinaviska huvudstäderna där situationen för de som kallas EU-migranter i Sverige undersökts i en stor norsk fältundersökning. Denna visar att i stort sett inga personer som försörjer sig på gatorna i Skandinavien utsatts för trafficking och det kan inte påvisas att prostitution är nån större inkomstkälla för något större antal individer. Det förekommer säkert, men det är i så liten utsträckning att det inte är ett stort problem eller någon viktig inkomstkälla  bland de som på olika sätt försörjer sig på gatorna i Sverige. De viktigaste inkomstkällorna är tiggeri, flask- och burksamling samt tillfälliga arbeten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Tiggare utnyttjas inte av kriminella ligorMycket ovanligt att tiggare tar med sig barn till Sverige >>
Advertisements