Mycket ovanligt att tiggare tar med sig barn till Sverige

Del 5 av 6 i serien Tiggare i Skandinavien

Den stora undersökningen av livsvillkoren för tiggare och andra som försörjer sig på gatorna i Skandinavien som nyligen presenterades har visat att det är mycket ovanligt att de som lever på detta sätt tar med sig barnen till Sverige:

Many of the documented cases of organised human trafficking related to migrant Roma communities in Europe involve the trafficking of children for the purpose of begging and delinquency. In the case of children, there is no need to document forms of coercion in order to argue that human trafficking has taken place, and the legal discussion is therefore different where children are involved. The Scandinavian countries have been quite restrictive in the sense that children who are brought along to live on the streets are routinely taken in by child protection services. Most migrant communities in Romania are by now fully aware that bringing children to Scandinavia is associated with risk, and we therefore find very few underage migrants

[…]

Altogether, the migrants in the three cities report having responsibility for 1,837 children under the age of 18. Very few, however, bring their children abroad with them; with very few exceptions, the children remain in Romania. The exceptions are mostly to be found in Copenhagen, where altogether nine children under the age of 6 and six children aged 14-17 were reported to have been brought along. In Oslo two small children were reported (both under the age of 2), and in Stockholm there were two children under the age of 5 and four children aged 14-17. It should also be mentioned that ten of the respondents were themselves under the age of 18. Six of these were interviewed in Stockholm.

Det vanliga är istället att barnen är kvar hemma i Rumänien hos morföräldrar och dessutom går i skolan där. Pengar från tiggeri och annat i Sverige används bland annat för att betala för kostnader i samband med barnens skolgång:

Either way, it shows a willingness to prioritise school expenses in spending the money earned from migration, and these findings in combination illustrate that financial constraints play an important role in the low school enrolment rates among Roma children. The parents’ absence from Romania does not seem to affect school attendance, and neither do the care arrangements in Romania: children who are looked after by their grandparents do not have significantly lower enrolment rates than children who are looked after by the other parent, or through other arrangements. Ethnicity and residential segregation do have an impact: Roma children, and children who live in Roma communities, are less likely to attend kindergarten and school. Traditional views on whether it is acceptable for women to wear trousers in public do not seem to impact on children’s school attendance. As expected, we find a strong positive impact of the parents’ educational level as measured in years of education

Den bild som målas upp i en debattartikel i DN är därmed att betrakta som genuint falsk. Att barn tas ur skolan för att följa med till Sverige för att tigga är ett problem som i praktiken är nästan obefintligt. Rickard Klerfors och regeringens Martin Valfridsson är helt enkelt ute och cyklar och det finns inga belägg för att 100 barn skulle ha tagits ur skolan för att leva på gatorna  i Sverige.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Tiggare och prostitutionRegeringen har fel om tiggare >>
Advertisements