Arkitekter bor i fina innerstadshus men ritar skithus åt vanligt folk

Alla fördomar om arkitekter bekräftas av en undersökning gjord av Tidningen Arkitekten. Arkitekter bor själva i innerstadshus fulla med detaljer, snickerigläjde, ornament och utsmyckning. På Södermalm i Stockholm, Majorna och Vasastaden i Göteborg eller andra liknande områden. I kvartersområden. De bor främst i hus som är cirka 100 år gamla. Arkitekter bor oftare i storstäderna och därmed också oftare i flerfamiljshus.

Det arkitekterna i Sverige ritar ser dock inte ut som de områden där de bor. De ritar hus utan utsmyckningar, kala tråkiga hus med rapp eller glas som ytmaterial. Husen de ritar är oftast fristående lamellhus eller punkthus och de ingår inte i riktiga slutna kvarter. När arkitekter försöker sig på kvartersstäder blir det i stort sett alltid punkthus på rad eller lamellhus i park ändå.

Vore det inte bättre om arkitekterna faktiskt började rita såna hus som de själva väljer att bo i. Vi andra gillar nämligen också den sortens hus och den sortens stad.

Därmed kan vi också konstatera att fördomarna om arkitekter inte är några fördomar utan faktiskt kalla fakta,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements