Värstingvärdarna i Majorna

När det gäller de tre värdar på listan över Sverige värsta värdar som finns i Göteborg är två av dem en följetong på sådana listor. Det är dels Lars-Erik Persson som äger ett hus på Bangatan 10 som satts under tvångsförvaltning. Han har dessutom tre hus i Landskrona varav ett satts under tvångsförvaltning. Dels är det Jan Tiberg som också äger hus på samma gata där hans möbelaffär också finns. Trots en uppgörelse i hyresnämnden har Tiberg inte åtgärdat alla brister på Bangatan 16 i Göteborg. Stenbitar som har lossnat från balkongplattorna, otäta fönster och hål i väggarna är några av problemen. Efter en färsk dom i hyresnämnden finns numera en förhandlingsordning.

Lars-Erik Persson och vanskötseln av Bangatan 10 har ständigt snurrat runt i media och Tiberg har omtalats som en dålig hyresvärd sen 1970-talet. Då var den nuvarande Tibergs far som var ägare, men det handlar om samma fastigheter på Bangatan. Det var bl.a. Möbel-Tiberg ute i Majorna och familjen Tobisson. Den mest kände företrädaren för familjen Tobisson var den mångårige moderate toppmannen Lars Tobisson. Lars Tobisson var i likhet med sin far och sin bror Olle Tobisson ständiga nolltaxerare. En specialitet för både Tiberg och Lars Tobissons far och bror var att hyra ut smålägenheter för dyra pengar till prostituerade. Sålunda var både Tibergs hus på Bangatan i Majorna och Pettersson & Katz-huset vid Kungstorget som länge ägdes av Tobissons fulla med prostituerade kvinnor som tvingades betala ockerhyror.

Perssons, Tibergs och Tobissons agerande är konsekvenser av dåligt fungerande bostadsmarknad. På 1970-talet när det fanns för många bostäder och på 2010-talet när det finns för få. Mycket tyder på att det är själva det privata ägandet och medföljande vinstmaximering och vinstutdelning som är problemet. Marknaden i sig skapar de problem som Adam Cwejman i GP ser kring Stigbergstorget. Fast det låtsas förstås Cwejman inte om. Förblindad av nyliberal hängivenhet som han är. För att stoppa vanvården av fastigheter på bangatan behöver nog de aktuella fastigheterna övertas av det gemensamma. Bli kollektiv eller gemensamt ägda på något sätt. Det vill Cwejman inte förstå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements