Fotbollshuliganer är inte organiserad brottslighet

På samma sätt som polisen i sin rapport om den organiserade brottsligheten inkluderat politiska organisationer och trossamfund vill polisen nu också inkludera fotbollsfirmor i den organiserade brottsligheten. Men inte heller fotbollsfirmor är organiserad brottslighet och det är helt oseriöst av polisen att inkludera dem i rapporter om organiserad brottslighet på det sätt som Stockholmspolisen gjort i sin rapport om lokala kriminella nätverk.

Av de 39 kriminella nätverk som polisen hävdar att de identifierat i Stockholm är mints tre stycken fotbollsfirmor, minst två stycken vänsterpolitiska organisationer och minst två stycken religiösa muslimska grupper. Dessa grupper är inte organiserad brottslighet och det spelar ingen roll om personer i dem begår brott. Det handlar inte om organsierad brottslighet ändå. När polisen vill göra fotbollsfirmor till organsiserad brottslighet är det bara för att de då kan få till stånd ökad övervakning och kontroll på de personer som är medlemmar i fotbollsfirmor.

Det verkliga antalet kriminella nätverk i Stockholm som kan betraktas som organiserad brottslighet är alltså inte kring 40 utan snarare kring 30. Problemet är alltså inte så stort som polisen i Stockholm vill göra gällande.

När polisen nu går ut med att många kriminella också är med i fotbollsfirmor är det ytterligare ett steg i polisens arbete med att få in fotbollsfirmor i begreppet ”organiserad brottslighet”. I själva verket har kriminella individer alltid varit med i fotbollsfirmor och jag tvivlar på att det blivit fler under senare år utan det är troligen något som polisen bara hittar på för att motivera hårdare övervakning av en mängd personer som aldrig varit del av nån organiserad brottslighet. För det är ju vad som gäller de flesta medlemmar i fotbollsfirmor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements