Två personer i Göteborg gripna som misstänkta för terroristbrott

Idag, torsdag, har två personer gripits i Göteborg på sannolika skäl misstänkta för terroristbrott genom mord. Ytterligare en person är anhållen i sin frånvaro. Tillslaget har samordnats mellan Säkerhetspolisen, Nationella Insatsstyrkan, polisen i Region Väst och Åklagarmyndigheten.

Brotten ska ha begåtts i Syrien för två år sen. Det är oklart om brottet skett i samband med krigföring och oklart för vilken organisation männen i så fall stridit. Den sektretess som råder kring terroristmål gör det i princip omöjligt att följa och granska ett sådant mål. Säkerhetspolisen kan i princip påstå vad som helst utan att det går att kontrollera.

Utredningen leds av kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid Riksenheten för säkerhetsmål.

? De misstänkta gärningarna har begåtts i Syrien under år 2013. De frihetsberövade är 30 respektive 32 år gamla, svenska medborgare och bosatta i Göteborg, säger Ronnie Jacobsson.

De personer som greps på torsdagsförmiddagen var vid gripandet anhållna i sin frånvaro. De greps vid ett tillslag som skedde på flera platser i Göteborg, En av de gripna anser sig oskyldig:

Vad gäller 30-åringen ska brotten ha begåtts någon gång mellan april och juli 2013.

– Jag har inte träffat min klient än, men det kommer att ske under dagen. Jag vet bara att han förnekar brott, säger advokat Hans Gaestadius, som försvarar 30-åringen.

Tillslagen, som har skett på flera platser under förmiddagen, genomfördes med stöd från Nationella insatsstyrkan och Polisregion Väst.

– Utredningen är i ett mycket känsligt skede. Vi kommer att vidta ett intensivt utredningsarbete, men det kommer att komma mer information och detaljer om brottet under rättsprocessens gång, säger Säpos presschef Sirpa Franzén.

Information om eventuella häktningsförhandlingar kommer att lämnas så snart det är möjligt har i alla falla åklagarmyndigheten låtit meddela. De vanliga pajasarna till ”terroristexperter” uttalar sig media. Sanningen är att de inte vet mer än vi andra och följaktligen bara spekulerar i olika typer av fördomar och förutfattade meningar baserat på påståenden från Säpo som i sig också är okontrollerbara. Exempelvis att fler åkta till Syrien från Göteborg än från nån annan stad. Hur vet vi det? Jo, genom att Säpo sagt det. Med andra ord vet vi inte om det verkligen är så.

Den gripne 30-åringen är enligt media  känd från Göteborgs kriminella gängmiljöer och har dömts för brott tidigare. För fem år sedan satt häktad för misstanke om försök till mord, men friades. Mannen är dock straffad vid tre tidigare tillfällen. Senast 2011 då han dömdes för vapenbrott och brott mot knivlagen. Säkerhetspolisen uppger dock att det inte finns nån koppling till ”gängproblematiken” i Göteborg.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements