Vissa bokstäver borde tas bort

Det föreslår Lars-Gunnar Andersson, professor i moderna svenska vid Göteborgs Universitet i sin språkspalt i GP. Han föreslår att fem bokstäver tas bort, c, q, w, x och z. Vad det gäller tre av dem är det inga som helst problem.

C kan avskaffas omedelbart och ersättas av s och k, z kan ersättas av s och x av ks. Sykel, kurry, sebra, laks och yksa. Inga problem där. q kan ersättas med k, vilket dock skulle innebär förändrad efternamnsstavning för många, Bergkvist istället för Berqvist, och w finns väl egentligen inte, men kanske är på väg in i språket vilket kan vara ett problem. Vhisky, vebben. Funkar väl iofs det med.

Sen vill Lars Gunnar Andersson också ha tre nya bokstäver:

Vi tar de saknade bokstäverna först. I svenskt talspråk har vi sje-ljud (stjärna), tje-ljud (kärna) och ng-ljud (äng), men vi har inga enskilda bokstäver för dessa ljud. I stället använder vi diverse bokstavskombinationer. Speciellt sje-ljudet kan stavas på mängder av sätt: sju, skjuta, skär, stjärna, geni, jalusi och så vidare. Stavningarna speglar oftast äldre uttal. Alternativt handlar det om lånord.

I svenskans optimala alfabet skulle det finnas tre nya bokstäver för dessa tre ljud. De kunde förslagsvis skrivas som s, c och n med ett streck eller en vinkel ovanför.

De förslagen har jag heller inga problem med.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements