Nu är ju inte Venezuela direkt ett socialistiskt land

Venezuela är ett kapitalistiskt land som råkar ha en regering som anser sig vara vänster. Det går inget vidare för landet och landets ekonomi. Sannolikt en följd av misslyckad politik. Venezuela är ett av de länder som har störst klassklyftor i hela världen och vänsterregeringen har inte lyckats göra något åt detta. Till stor del som en följd av den venezolanska överklassens och de kapitalistiska storföretagens sabotageverksamhet och aktiva motstånd.

Vänsterregeringens misslyckade politik har fått ledarredaktionen på GP att utnämna Venezuela till ett socialistiskt land. Det är uppenbart att denna ledarredaktion och Adam Cwejman specifikt i detta fall inte vet vad socialism är. Det är inte att ha en socialdemokratisk regering som inte lyckas genomföra sin politik som sagda ledarredaktion verkar tro. Det har vi i Sverige också och Sverige är ju lika lite som Venezuela ett socialistiskt land. De flesta vänstermänniskor i Sverige har inte heller prisat Venezuela utan sagt att det är bra att vänstarpartiet i landet försöker föra en annan politik och minska klassklyftorna i landet. Dessutom har vänstern i motsats till borgerligheten i Sverige försvarat landets demokratiska val och demokratiska valsystem. Vilket är nåt helt annat än att hylla regeringen i Venezuela. Det finns självklart vänsterfolk som sagt och agerat felaktigt kring detaljer som gäller Venezuela. Men det är undantagen som bekräftar regeln.

Samtidigt har större delen av den venska vänstern också kritiserat den venezolanska vänsterregeringen för diverse odemokratiska metoder. Men som vanligt låtsas GP:s inte om att verkligheten finns utan hittar på en helt egen verklighet utifrån hur de tror det ser ut. En verklighet skapad i deras egna hjärnor. Det är inte svårt att förstå hur det kan bli så tokigt när en av de dominerande ledarskribenterna är Håkan Boström.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Observatör

  ”Till stor del som en följd av den venezolanska överklassens och de kapitalistiska storföretagens sabotageverksamhet och aktiva motstånd.”

  Jag säger inte emot men samtidigt finns det en tendens för vänsterregeringar att ”skylla ifrån sig”. Det är lika självklart att venezuelansk överklass och storföretag motsätter sig förändringar som att Trojkan motsätter sig grekiska lånenedskrivningar. Detta är förutsättningar, som vänsterregeringar – även om det på inget sätt är enkelt eller på något sätt givet hur det skall ske – måste hitta strategier för att komma vidare utifrån. Det är i detta som Venezuelas och Greklands vänsterregeringar misslyckats. Misslyckanden, som sannolikt kommer att leda till att de får lämna regeringsmakten inom en ganska snar framtid. Det duger inte att ”skylla ifrån sig”, det krävs mer om förändring skall kunna åstadkommas.

 • Markus

  http://blog.zaramis.se/2007/05/30/logner-i-media-om-venezuela/
  Verkade som att du var mer positiv till venezuela tidigare.

  • Ja, sånt varierar ju över tid. Det beror på utvecklingen. Jag är mer positiv till Sverige just nu än jag var för 10 år sen också.