Betnér har helt rätt och Lamotte totalt fel

Brottsligheten i Sverige minskar och tryggheten ökar. Det är sanningen som den okunnige journalisten Joakim Lamotte förnekar. Sant är att antalet anmälda misshandelsbrott och liknande ökar. Men det betyder inte att brottsligheten ökar. Antalet anmälda brott är en liten del av de brott som begås och det gäller framförallt våldsbrott. Men den självrapporterade brottslighet som undersöks i den Nationella Trygghetsundersökningen (NTU, en betydligt bättre källa till utvecklingen än antalet anmälda brott) visar att det inte finns nån ökning av brottsligheten och att Sverige är tryggare än nånsin:

  • Allt färre dör av grovt våld. Förra året dödades 87 personer. Det är historiskt sett lågt.
  • Sedan 70-talet har runt 100 personer om året dödats. 2012 var rekordlågt (68 st).
  • De senaste åren är den tryggaste perioden någonsin i Sverige.
  • Omkring 20 personer dödas med skjutvapen per år, 40 med kniv. Detta ökar inte.
  • Allt färre misshandlas eller drabbas av övrigt våld.
  • Andelen som utsätts för hot och trakasserier ökar inte.
  • Personrån har minskat något sedan 2011, ligger annars stabilt sedan 2005.
  • Sexualbrotten ökade 2013 men har i övrigt legat still sedan 2005.
Brå, NTU

Andelen (i procent) som enligt BRÅ:s årliga undersökning uppger att de drabbats av olika brott under året. Totalt sett uppger 11-13 procent att de utsatts för något brott mot sin person under året. Källa: NTU

När det gäller sexualbrott kan vi nog säga att förändrad lagstiftning och ändrade attityder medfört att folk numer uppfattar fler saker som sexbrott än för några år sen. Därför kan inte ökningen av den självrapporterade utsattheten tas som grund för att våldtäkterna ökar. Det kan lika gärna avspegla att folk numer vågar vara mer öppna kring våldtäkter än tidigare.

När det gäller dödligt våld är utvecklingen solklar. Det minskar och har minskat sen början av 1990-talet. Alla siffror och alla typer av statistik och undersökningar visar samma sak.

Inte heller ökar antalet misshandelsfall och det grova våldet som inte orsakar dödsfall.

Våld

När det gäller dödsfallen är det fortfarande så att knivmorden är de vanliga morden. Skjutvapenmord är betydligt ovanligare. Skadade av skjutvapen har ökat något, medan skadade av knivvåld har minskat. Totalt antal skadade av våld minskar.

Skadade

Utvecklingen är tydlig. Våldet och brotten i samhället minskar och har så gjort under lång tid. Sverige är tryggare än nånsin.

Läs mer:

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på “Betnér har helt rätt och Lamotte totalt fel”

  1. Såg idag att Tino Sanandaji påstår att brottsligheten ökar, /*Tino påstår en lång rad felaktiga saker varav några direkt rasistiska så länken tar jag bort*/ här förklarar han varför, samtidigt som flera andra anser att det minskar. T.ex. Staffan Landin http://staffanlandin.se/?page_id=1504 förklarar varför i den andra länken och har använt samma siffror som dig. Medans Tino har använt siffror från scb i en tidsserie som gick från 1980 till 2007

    1. Antal anmälda brott är inget bra mått på brottslighet. SCB:s siffror bygger på antal anmälda brott. NTU är den enda säkra undersökningen som finns tillsammans med den skolungdomsundersökning som genomförs regelbundet.

      Anmälda brott omfattar bara en mindre del av våldsbrotten och bara en liten förändring i anmälningsbenägenheten leder till mycket stora förändringar av detta. Det tydligaste exemplet på anmälningsstatistiken otillförlitlighet är att det anmäls uppemot 300 mord per år medan det verkliga antalet mord är cirka 70. Antalet anmälda våldtäkter är också ett bra exempel. Lagändringar gjorde att antalet gick upp kraftigt. Men det innebär ju ingen egentlig ökning.

      Tino Sanandaj snackar helt enkelt skit. han ör okunnig helt enkelt.

      Jag har sysslat med sånt här i 20 år och har under 10 års tid skrivit 100-tals inlägg och artiklar i ämnet. Jag vet vilka uppgifter som är tillförlitliga och vilka som är otillförlitliga. Min uppfattning är i allmänhet densamma som Brå:s, den myndighet som forskar kring brottslighet.

      1. Om något tycker jag det är tydligt att statistiken behöver göras bättre och att informationen behöver förbättras till medborgarna.

        1. Det som behöver göras klart är att statistiken om anmälda brott inte kan användas för att avgöra hur stor brottsligheten. Statistiken i Sverige på området är mycket bättre än denär i andra länder och i de flesta länder finns ingen motsvarighet till NTU och skolungdomsundersökningen.

          Eftersom anmälda brott bara omfattar 10-80%, beroende på brott, av våldsbrotten och brotten mot person så kan vem som helst förstå att det inte går att använda den statistiken för att se hur stor våldsbrottsligheten är. För egendomsbrotten där 80-100% anmäls (på grund av försäkringsskäl blir det så högt) så fungerar den bättre.

Kommentarer är stängda.