Man skjuten i Angered Centrum

Igår kväll sköts en man med flera skott. Det hela inträffade utanför Blå Stället i Angered Centrum. Mannen sköts med flera skott, enligt flera vittnen med tre skott i ryggen. Polisen har rubricerat händelsen som försök till mord. Polisen vill inte kommentera fallet och vill inte prata om offrets skadeläge.

Trots de skjutningar som ägt rum den senaste veckan har antalet skjutningar i Göteborg minskat kraftigt under året. 2013 var det 56 skjutningar med åtta döda och 31 skadade. 2014 var det 50 skjutningar med fyra dödade och 20 skadade och i år har det hittills varit 13 skjutningar vilket om det fortsätter på samma sätt blir ungefär 30 skottlossningar på ett år. Hittills i år har 6 personer dödats med skjutvapen.

Även antalet dödade i skottlossningar varierar kraftigt mellan olika år. Skjutvapenmord hör i stort sett alla hemma inom den organiserade brottsligheten och flertalet av de som sker i Västra Götaland sker i Göteborgsområdet. År 2006 anmäldes 16 mord med skjutvapen i Västra Götaland, 2007 11 stycken, 2008 7 stycken, 2009 16 stycken, 2010 10 stycken, 2011 3 stycken och 2012 7 stycken. 2013 dödades 8 personer i Göteborg och 2014 4 personer. I övriga Västra Götaland dödades de åren bara enstaka eller inga personer alls med skjutvapen.

I år har det dock varit flera uppmärksammade skjutvapenmord i Uddevalla och på andra ställen som ökar antalet mördade med skjutvapen i Västra Götaland.

Totalt sett minskar brottsligheten i Sverige, det gäller våldsbrottslighet av alla slag, möjligen med undantag av sexualbrott och minskningen gäller också det dödliga våldet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements