Varför flyktingarna är män

GP-krönikören Joakim Lamotte verkar ärligt sagt inte speciellt intelligent. Kanske han är det i verkligheten, kanske har han bara dåliga dagar. Nyligen när han skrev om SD och nu igen när han skriver om varför det huvudsakligen är män bland flyktingarna. Ofta unga män. Svaret är nämligen mycket enkelt. Unga män klarar en strapatsrik resa bättre. De lämnar resten av familjerna i flyktinglägren i Turkiet och tar sig till Europa. När de kommit fram och fått asyl så hämtar de resten av familjen. Då kan de andras resa genomföras med flyg. Det är inte så att barn och kvinnor lämnas kvar i Syrien, de som kommer direkt har dock ofta hela familjen med sig och de andra lämnar kvinnor och barn i flyktinglägren i grannländerna.

Dessutom är det så att de som dör på vägen, i Medelhavets vågor eller på annat sätt, i större utsträckning är kvinnor och barn. Män är fysiskt starkare och överlever i större utsträckning om de hamnar i vattnet. Det är inga konstigheter. Det är också så att familjer oftare fastnar på vägen, exempelvis i ungerska flyktingläger eller väljer att stanna i första vänskapliga landet, dvs Tyskland.. Ensamma män har lättare att hålla sig undan poliser och gränsvakter. Därför ökar andelen män sannolikt ju längre norrut i Europa vi kommer.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn (ofta från Afghanistan och sällan från Syrien) så skickar familjen iväg sina söner för att fly och söka asyl i Europa. Ingen vågar skicka iväg en dotter på en sådan resa. Däremot vågar de flesta skicka iväg en son. Söner har också större möjlighet att klara en så lång resa med livet och hälsan i behåll än en ung kvinna. Alltså är det sönerna som åker.

Det är ganska lätta saker att förstå, men uppenbarligen så klarar Joakim Lamotte inte av det. Det är dags att sluta ta den mannen på allvar.

Det handlar inte om en ojämställd flyktingsituation, det handlar om att männen är de som tar riskerna så att kvinnor och barn ska klara sig bättre. Det handlar inte om att ”männen” går före. Chansen att överleva och klara sig ökar om unga män skickas först. Vill hela familjen till Europa är det mest rimligt att skicka männen först och sedan låta hela familjen följa efter med möjlighet att resa på ett säkrare sätt. Familjerna blir då anhöriginvandrare och inte asylsökande (den statistik Lamotte hänvisar till) och kommer några år senare än de som kommit som flyktingar.

En redigerad version av detta inlägg med siffror och källor finns på SVT Opinion.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kristian Alvarez

  En till viktig faktor för övervikten av unga män bland flyktingar, är att de flyr militärplikten. Stannar de kvar så måste de välja mellan fängelse/tortyr, eller att kriga för Assad/ISIS.

 • Gunnel Gomér

  Ja, det är sant Anders S.
  Männen försöker också axla sin könsbundna roll som ”försörjare”, dvs de har ambitionen att nå Europa, få ett jobb och skicka pengar till familjen. Samma sak gäller de många europeiska arbetskraftsinvandrarna.

  • Det spelar också en roll. Helt riktigt Gunnel.

 • Lars

  Skönt att det inte bara är jag som har tröttnat på det där stolpskottet.

 • Kanske vill han slå både ett slag för jämställdhet samtidigt som han spelar på främlingsfientlighet. Jag tror han är mycket naiv i dessa frågor.

  • Lars

   Alla hans artiklar är lika suspekta tycker jag.

 • Den som kommenterar måste följa kommentarsreglerna. Det betyder att en kommentar i detta fall måste handla om varför en majoritet av de flyktingar som kommer till Europa och Sverige är män. Andra aspekter på flyktingfrågan får tas i andra inlägg. http://blog.zaramis.se/kommentarsregler/

 • Pingback: Liberaler misstänkliggör flyktingar | Svensson()

 • Anna-Karin Karlsson

  Kan vara så att kvotering är ett bättre sätt för kvinnor att tryggt komma till trygga land och liv. Inte alla kvinnor/barn som har en man som ska hämta dem och kanske ska vi i våran strävan efter jämnlikhet och syn inte ska jobba för att en kvinna ska behöva en man för att komma i säkerhet.

 • För den som vill ha exakta siffror och källhänvisningar se den länkade debattartikeln i SVT Debatt. Här är länken igen. http://www.svt.se/opinion/article3604719.svt